"Демократична България" е готова да обсъжда бъдещо управление на промяната

"Политическите сили трябва да подходят с голяма сериозност към необходимостта след изборите на 11 юли да има управление на промяната и да дефинират как си я представят. За този разговор сме готови и се надяваме на разширяване на доверието на избирателите", коментира пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му коалицията не се е отказала от намерението си за премахване на специализираното правосъдие, за което не остана време в 45-ия парламент.

Той изрази съгласие, че е необходим анализ на 10-годишната работа на спецсъда и спецпрокуратурата, какъвто по инициатива на служебния правосъден министър Янаки Стоилов поръча Висшият съдебен съвет. Според Иванов обаче този анализ трябва да ангажира и следващото редовно правителство, което да даде политическата оценка за изводите от този анализ.

"Много е лесно да бъдем удавени в статистика за броя дела и натовареност, но е въпросът да видим и колко са мерките за неотклонение, нужен е анализ защо те се превърнаха във форма на квазирепресия", каза Иванов. По думите му има съмнения, че спецсъдът обслужва зависимости на централно ниво, а като пример даде делото КТБ, в чиито материали името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски се споменава над 100 пъти, но той по никакъв начин не е привлечен в процеса. "Спецправосъдието се оказа сляпо за него, сляпо за кюлчетата в премиерската вила. Едни са подложени на диспропорционална репресия, а е сляпо за най-висшия ешелон на властовата корупция", добави той.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини