100 изпълнители заявиха участие в двудневния Национален събор „Китна Тракия“

    Около 100 изпълнители от цяла България са подали заявка за участие в Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“, който ще се проведе на 15 и 16 май на откритите сцени в хасковския парк „Кенана“.

    Организатор на събитието е община Хасково и от тази година се възстановява традицията той да се провежда в рамките на два дни, съобщи на пресконференция заместник-кметът Мария Вълчева. Тя припомни, че миналата години заради ситуацията с коронавируса, не се проведе събитието.

    Съборът ще започне в 10 часа в събота, а официалното откриване е в 12 часа със специалното участие на емблематичния народен певец Тодор Кожухаров.

    На първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури с председател Даниел Спасов – народен певец, познат на по-широката аудитория като водещ на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“. Членове ще бъдат почетният гражданин на Хасково  хореографът и художествен ръководител на танцов ансамбъл „Южняци“ -Васко Димов и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково.

    На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Милен Иванов – народен певец. Членове ще са Златка Тимонова – хореограф и художествен ръководител на танцов ансамбъл „Златна Тракия“ и Розалина Гогова – етнограф.

    Първият ден е с конкурсен характер, а оценяването ще е в 5 категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и народни обичаи. От община Хасково са предвидили златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички певци и танцьори ще получат грамоти за участие.

    Във втория ден на Националния събор, на 16 май, всички жители и гости на града ще се насладят на един пъстър концерт на ансамблите за народни песни и танци от Хасково и оркестрите при община Хасково.

    При неблагоприятни метеорологични условия Съборът ще се проведе в залите на читалище „Заря“ и Младежкия център в Хасково. Концертът в неделя започва в 11 часа. На сцената в парк „Кенана“ ще свирят пеят и танцуват: Духов оркестър Хасково, ТА „Южняци“, ПТА „Хасково“, ТА „Златна Тракия“, ДТА „Южняче“, ДТС „Пъстрица“, АНПТ „Китна Тракия“ и ще завърши с изпълнение на Народния оркестър при община Хасково.

    На пресконференцията в община Хасково днес присъстваше и заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев. Той заяви, че площите в „Кенана“ са окосени и третирани с препарати срещу кърлежи, в което лично се е уверил днес на място.

    Мария Вълчев уточни, че от общината са се постарали да спазят всички действащи към настоящия момент изисквания на здравните власти, предвид ситуацията с пандемията. Призова присъстващите на събора за дистанция и самодисциплина. Ще бъдат осигурени и дезинфектанти.

    Вълчева допълни, че журито ще определи най-добрите изпълнители, които ще получат покани от ЦИОФФ (Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) и ще имат възможност да получат сертификати, за да представят България на чуждестранни фестивали.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини