"Когато се обадиш за услуга, очакваш, че ще поискат и от теб". Калоян Янков пред Свободна Европа

Публични данни потвърждават част от твърденията на Светослав Илчовски пред временната комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ, каза в интервю за Свободна Европа Калоян Янков, член на комисията и депутат от "Демократична България" н 45-ото Народно събрание.

Светослав Илчовски е подал един писмен сигнал в комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ. Това е станало в деня на неговото изслушване, каза Янков.

По повод данните, че в качеството си на премиер Борисов е лобирал пред турските власти за износ на продукция на конкретна фирма Янков каза, че "това е услуга на някого, която се връща за България по някакъв начин".

"Няма безплатен обяд. Когато се обадиш, за да направят услуга на твой приятел, очакваш, че някой ден ще се обадят на теб и ще ти се каже: ето, ние ти направихме тази услуга, ти трябва да направиш нещо за нас. Дали ще ни върнеш някой беглец, някое лице, което турските власти преследват, или нещо друго, не знаем какво е станало", каза Янков.

Цялото интервю:

Заседанията на временната комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ произведоха основния политически скандал от последните 10 дни. Няколко пъти беше направен опит да бъдат саботирани заседанията на комисията, като в петък почти цялата парламентарна група на ГЕРБ влезе по време на заседанието. Господин Янков, защо се случваше това?

ГЕРБ, въпреки че декларира подкрепа за комисията, всъщност през цялото време се опитваше да осуети нейната работа… Човекът, когото изслушвахме и по този начин не му се даде възможност да седи комфортно и да каже каквото иска. Освен това, на предишното заседание на комисията, депутатът Мануил Манов дойде запъхтян, седна на своето място и един час не спря да говори и да боботи. Т.е., те просто искаха да блокират работата на комисията, да създадат хаос. И в интерес на истината, донякъде успяха.

Колко писмени сигнала получихте от Светослав Илчовски?

Аз и комисията сме запознати с един сигнал, който е подаден в деня, в който беше взето решение за изслушването му, в който се описват горе-долу нещата, които той каза.

Кога разбрахте за това, че има такъв сигнал и че той ще бъде изслушван, защото депутатите от ГЕРБ казаха, че това не е било записано в дневния ред и те не са знаели какво ще се случи?

От председателката ми беше казано, че сигналът е бил от деня, в който беше заседанието на комисията и в точка “Разни” ние разглеждаме точно такива сигнали. Аз се запознах с него непосредствено преди началото на комисията. Както бяхме седнали, г-жа Манолова ми го даде да го прочета.

Пред комисията за ревизия на кабинета, оглавявана от Мая Манолова, беше разпитан бизнесмен, подал сигнал за корупция, свързана с премиера Бойко Борисов

Т.е., този човек със сигнала е бил там?

Същият ден, същият ден, да.

В този сигнал, който вече е разпространен, основното твърдение е, че той е бил принуждаван и е сключил фиктивни сделки с фирма “Градус” за маслодаен слънчоглед, като целта на тези операции е била да бъдат направени кухи обороти, непосредствено преди излизане на “Градус” на фондовата борса. Направихте ли засичане по тези данни и какво показва вашият анализ?

Аз направих засичане по публичните данни от проспекта на “Градус” за публичното предлагане на акции от 2018 г. В отчета за 2017 г. те имат около 90 млн. лева приходи от продажба на зърно или земеделски продукти. Предишната година имат две трети по-малко - около 30 млн. Т.е. за една година те са увеличили оборота си тройно.

В това отношение можем да кажем, че има голяма вероятност сигналът на господин Илчовски да е верен. Вдигането на обороти с три пъти е сигнал в това отношение. Но в неговия сигнал имаше и други застъпени теми. Той самият каза, че трябвало да плаща рекет по седем-осемстотин хиляди лева годишно.

Това обаче го няма в писмения сигнал. Той го каза по време на изслушването.

Не съм сигурен дали го има в писмения вариант, но той каза в изслушването, че години наред е плащал това нещо и е бил спокоен, защото си е плащал рекета. През 2020 г. са му поискали 50% от приходите - той да продава своята продукция на 50% по-ниска цена, което го е накарало да потърси други начини, по които да си спаси бизнеса.

Доколкото разбрахме, един от тези начини е бил да инвестира в САЩ. До колко това е реално и е направил такива стъпки не знам, но аз прочетох, че има обяви за продажба на неговите земи. Той е един от най-големите земевладелци в България. Има около 100 хил. дка собствена земя и още около 50 хил. дка аренда.

По телефона, даден на обявата за продажба на земята, никой не вдига. Аз пробвах да се обадя няколко пъти, за да проверя как я продава. Търсила съм г-н Илчовски още през февруари, защото знам за този случай, но на този телефон никой не отговаряше.

Да, така или иначе моята цел, както и тази на комисията по време на изслушването, беше да преценим този човек и да отделим фактите от градските легенди. Нещата, които той лично е видял, лично е чул, лично е бил свидетел от това, което някой друг му е казал.

Вие сте юрист. В това, което той обяснява по отношение на кухите обороти, които са генерирани преди излизането на фондовата борса, кое е наказуемото?

По отношение на публичните дружества важи един много стриктен режим на регулация. В това число и манипулирането на акциите се наказва. То е наказуемо по Наказателния кодекс. Това е сериозно престъпление. На Запад регулациите са още по-стриктни и там се лежи едва ли не като за убийство. Много са стриктни, що се отнася до публичните дружества и манипулирането на акции.

Изкуственото надуване на обороти преди първичното публично предлагане може да се счита за манипулиране на цената на акциите и оттам вероятно може да се подведе под някой от тези членове за манипулации на борсата. Органите, които могат да се произнесат по това, са прокуратурата и съда, но има данни, че такова нещо се е случвало.

Светослав Илчовски говори и за качеството на храните. Каза за някакъв внос на бразилско месо преди 10 месеца. Цената, на която е внесено и връзката му с болести, които са се появили в България. Направихте ли засичане по това твърдение?

Не, по това твърдение не съм могъл. Аз не съм специалист в тази сфера, за да се занимая по-подробно. Но в него наистина се съдържа много сериозна информация, която трябва да бъде проверена, защото касае всички български граждани. Касае се възможността да се извършва картелизация, която е много опасна за българския пазар. Показва (ако е така) и връзката между г-н Иван Ангелов и държавните институции, които се занимават в тази област.

Това е Българската агенция по храните. Това е един цял октопод, зад това твърдение стои един цял октопод, който действа в интерес на няколко търговци. И ако това нещо се докаже, а то трябва да се разследва сериозно, е много, много сериозно обвинение, може би най-сериозното, което отправи г-н Илчовски.

Вие внесохте ли сигнала до Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) и на практика какви са ви възможните ходове оттук нататък, за да може да засечете дали тази информация е истина, или не?

Нашите ходове са ограничени, защото мандатът ни приключва утре, както разбрахме днес. Президентът разпусна Народното събрание, но при всички случаи подадохме информацията и до прокуратурата, и до БАБХ. Въпросът обаче, и може би тази комисия беше натоварена с такива големи очаквания, е, че хората нямат очаквания, че прокуратурата или някоя друга държавна институция ще си свърши работата.

БАБХ е обвинена, че досега тя е потискала вноса на меса на други вносители, а сега изведнъж тя ще започне да разследва този сигнал, т.е. тя да разследва един вид сама себе си. Това трябва да го направи някой друг страничен, независим орган, какъвто е прокуратурата, каквито са МВР, и той да достигне до истината. Този сигнал трябва да разследва действията на БАБХ и на този, който ги е наредил, защото Агенцията по храните не взема самостоятелни решения, тя има началници над нея.

И тук опирме до това как се разследват тези неща в България и това е слабото място, защото г-н Илчовски или г-н Стоименов, или други хора могат да дойдат и да направят разкрития, но ние без да стигнем до края, без да имаме истинско разследване, събиране на доказателства, внасяне в съда и присъда, ние няма да знаем със сигурност какво се е случило. И всъщност това е големият проблем в България.

Други две големи теми по линия на храните излязоха. Едната е, че всъщност от това изслушване разбрахме, че дарението с фурми е било печеливша сделка. Другото е, че премиерът има някакво влияние върху ветеринарните служби на границата и някакви отношения в тази посока. Бойко Борисов гарантира пред турските ветеринарни служби, че нашите сертификати отговарят на европейските стандарти. Как става тази работа?

Това е най-значителната част от изказването на г-н Ангелов, която доказва връзката между него и Бойко Борисов, че тя не е само между бизнесмен и министър-председател, а е нещо повече, щом министър-председателят лобира пред турските власти за българска продукция специално за сертификати.

Аз не разбирам как става това, по принцип дали има проблем въобще с нашите сертификати и откъде-накъде се появява премиерът?

Според мен това по принцип не става. Единственият начин, по който Бойко Борисов може да е лобирал, е като се е обадил или на своя колега, или на президента на Турция. Той няма с кого другиго да говори и оттам е направена специална услуга за г-н Борисов да бъдат пуснати тези камиони или тази продукция, което означава, че, знаете, услугите се връщат, тоест в замяна на това България е направила някаква услуга на Турция.

Въпросът е обаче дали това е обичайна практика, свързана с българския бизнес, или е конкретна услуга?

Аз не съм чувал за друг министър-председател да се е обаждал и да е лобирал и смятам, че това е изключение, което се прави само за приближените на премиера Борисов.

Защото, ако си спомняте, когато бяха преди няколко години протестите на гръцки земеделци на границата и блокираха граничен пункт „Кулата“, тогава Бойко Борисов излетя, отиде при тях, за да говори да бъде отворена границата, т.е. това, което той направи, беше от полза на българския бизнес като цяло. Там чакаха много камиони, които бяха пуснати, беше отворен коридор. Тоест той върши такава работа, каква е разликата между двата случая?

Разликата е, че тук върши работа само за един човек, докато преди, аз не съм запознат в подробности със случая, но е бил за целия български бизнес вероятно или за хората, които са минавали, защото те бяха блокирали пътя изобщо, а и по-скоро за хората, които отиват на море и т.н. Тук той се обажда за своя приятел.

Това е изключение, което Борисов си е позволил само за свои близки приятели и това не е изключение по правилата. Защото, ако трябва да вървим по административните правила, е трябвало БАБХ да се обърне към съответстващия орган в Турция, с който да разговаря на тема сертификати и чак тогава да бъде отстранен този проблем, ако има такъв. Да се обади министър-председателят за един камион (за един камион или два), на свой приятел е нещо съвсем различно.

Това е услуга на някого, която се връща за България по някакъв начин. Трябва да кажем Борисов какво е направил и обратно - какво е поискано от него като услуга в ущърб на България.

От турска страна?

Да. Вижте, няма безплатен обяд. Когато се обадиш, за да направят услуга на твой приятел, очакваш, че някой ден ще се обадят на теб и ще ти се каже - ето, ние ти направихме тази услуга, ти трябва да направиш нещо за нас. Дали ще ни върнеш някой беглец, някое лице, което турските власти преследват, или нещо друго, не знаем какво е станало.

И стигаме до отношенията на Бойко Борисов с Иван Ангелов. Разбрахте ли кои са другите участници от карето белот? Понеже зададохте този въпрос, а белот не се играе от двама души.

Не. Но при всички случаи се играе от Ангелов и Борисов. И услугите се вършат от Борисов за Ангелов. Виждаме, че г-н Ангелов в този регион или в цяла България ползва специална протекция от Борисов. Защо го прави и какво получава срещу това не е ясно, но тази част от показанията на г-н Ангелов и на г-н Илчовски се връзва много добре с показанията на следващия свидетел, г-н Стоименов, който каза, че в района има картел, който се ръководи от г-н Ангелов.

И този картел натиска цените на рентата надолу, не позволява да се изкупува земя, по този начин може да се купува земя по-евтино в този най-плодороден български район. Т.е. цялата верига на свързаности и бих казал на мафиотско управление, тя лъсва от няколко такива разговора, започващи с признанието на г-н Ангелов, че той ползва специални протекции от премиера Борисов. С нещата, които каза господин Стоименов, че там има картел, който натиска цените и т.н. Това за палежите е истина.

Сега, до това кой го е направил ние може и никога да не стигнем, но всички тези разговори показаха един феодален начин на управление на страната или поне на този район - Старозагорския.

Какво следва оттук нататък? Вашата комисия на практика приключи работа, защото приключи работа и парламентът. Т.е. Вие внасяте тези документи и какво?

Вижте, ние очакваме от органите да си свършат работата, но според мен нещо много важно се случи и г-н Илчовски го каза. Видя се, че този модел се пропуква, този модел на правене на бизнес и на управление на държавата, свързан със специални услуги, с рекет, със завземане на фирми и т.н. се пропуква. И хората видяха и започнаха да бъдат по-свободни и по-настоятелни в това да се разследват престъпленията, на които те са били обект.

Това за мен е много важно, защото това е начинът, по който – как да кажа, може да се разкриват тези неща. Нито г-н Илчовски е така съвсем в бяло. Той не е расъл в дом за благородни девици. В никой случай. Той се е оправял и е в бизнеса 20 години.

Милионер от земеделие не се става лесно по нормалния начин.

По нормалния начин то никъде не е лесно, но той явно се е оправил. Но такива хората ни трябват – и на прокуратурата, и на МВР, за да разследват този кръг. Защото ние университетски професори няма да намерим, които да ни кажат какво е ставало между тези хора. Просто няма как да се случи. А такива хора излизат и говорят, когато виждат, че нещата са тръгнали в по-добра посока.

И според мен най-важното, което се случи, е, че всички видяха – Борисов и неговото управление потъват. И хората могат да дишат спокойно.

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Капо до Тути Мишки ... ГЕРБ !
    6 -1
    12:06, 12 май 2021
    Кодът на мълчанието се пропука и започна безславният край на Бойко Борисов. Време е омертата да се разпадне и членовете на клана да разказват.

    Първо на светло излизат прозорливите. И разказват неща, за които сме гледали в мафиотските филми. И за които прокуратурата е сляпа, а много медии удобно безчувствени. Проговарят за Мата Хари, с която „сготвиха“ премиера. За кюлчетата и чекмеджето, пълно с пачки евро.

    За назиданието, когато много си повярваш, че можеш да си независим. И за „нашите прокурори“, с които се сплашват непослушните.

Още новини

Случаен виц

Последни новини