Край на комисията по ревизия. На ход са прокуратурата и служебният кабинет

Последното заседание на парламентарната комисия  по ревизията на управлението на Борисов завърши с обещанието, че всички сигнали ще бъдат предадени на отговорните органи.

Предполагам, че следващият парламент ще продължи работата на комисията. Сега чакаме прокуратурата и служебния кабинет, заяви Мая Манолова.

По-рано днес на заседанието беше изслушан втори бизнесмен, който обвини група, сързана със собственика на "Градус", в рекет, заплахи и палежи. След него трябваше да бъде разгледан и сигналът на бившия евродепутат Николай Бареков, който обаче изчезна след неуспешен опит да забави даването на думата на втория свидетел срещу Ангелов.

Бареков се върна

Изчезналият Бареков потвърди, че ще се върне в комисията и през това време се проведе закритото заседание за документите, предоставени от Илчовски.

След завръщането си бившият евродепутат беше по-спокоен. Сигнали по същество нямаше, защото били "претоплена манджа". Бареков обаче се определи като "гражданин" и "парламентарист на високо ниво", който е "последователен опонент на ПП ГЕРБ". Даде и съвети за това как се прави такъв тип комисия и разкритикува настоящата с думите "не се прави така". Той заяви още, че е загубил доверие в тази комисия.

В края на монолога си Бареков пожела успех на изборите на партиите, повечето от които били дошли (в комисията), за да си увеличат резултата "с по един - двама депутати".

Документите от Илчовски

Предоставените от Илчовски документи ще бъдат изпратени на прокуратурата, на Европейската прокуратура, КФН и на НАП, но няма да бъдат публично представяни, реши на закритото си заседание комисията. Аргумент за решението е, че в тях се съдържа междуфирмена информация.

Тома Биков от ГЕРБ подчерта, че "в тях няма нищо, свързано с властта, управлението и някакви институции".

Манолова пък го репликира с думите, че "това ще реши прокуратурата".

Последен спор в залата

Мая Манолова заяви, че "няма да има нито един сигнал, който да не поеме по своя път към съответните институции". 

Тя обобщи, че в комисията са постъпили близо 95 сигнала, всички от които са изпратени по компетентност: "За пет заседания комисията по ревизия показа, че за корупцията може не само да се говори. Тя може да се осветява".

Манол Манев от ГЕРБ пък разкритикува "лошите практики", "неспазването на правилата", както и работата на комисията, която завършвала "без доклад, без каквито и да било изводи... с изпратени купища документи." 

Според него ефектът от заседанията е че "българските граждани, народните представители и журналистите видяха, че единствено институциалността и спазването на правилата могат да дават резултати", а всичко останало "води до хаос и води до лъжи".

Комисията проведе доста интензивно своята работа, но тя не се увенча с кой знае какъв успех, защото не получихме нито една от исканите информации, заяви Калоян Янков от Демократична България. "Чуха се чудовищни неща, които могат да се докажат само в съда, но те ще останат в съзнанието на гражданите като начин на управление в последните четири години, който не трябва да допускаме повече", допълни още той.

"Беззаконието се превърна в норма", заяви Явор Божанков от БСП.

Като щурма на Капитолия

Тома Биков пък коментира, че "корупция и всякакви нередности не се борят с приказки и говорене само, а се изисква и действие. За съжаление през последните две седмици се отдадохме по-скоро на говорене".

Той определи комисията като "безсмислена". "Дай Боже занапред да имаме повече ефективност, отколкото пушилка", заяви още Биков, а Манолова му отговори, че "ако някой е саботирал заседанията на комисията по безпрецедентен начин... това е парламентарната група на ГЕРБ."

Тя сравни действията на депутатите от ГЕРБ с нападението на Капитолия.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини