САЩ обявиха регионална извънредна ситуация след кибератака на Colonial Pipeline

Съединените щати обявиха регионална извънредна ситуация поради спирането на Colonial Pipeline, най-голямата компания за пренос на гориво в страната. Това се казва в изявление, публикувано от Министерството на транспорта на САЩ.

„Регионалните служители декларират съществуването на извънредна ситуация. Аварията е резултат от неочаквано спиране на колониалната тръбопроводна система поради мрежови проблеми, засягащи доставките на бензин, дизелово гориво, реактивно гориво и други рафинирани продукти в засегнатите щати“, се казва в изявлението.

Посочва се, че мярката засяга Алабама, Арканзас, окръг Колумбия, Делауеър, Флорида, Джорджия, Кентъки, Луизиана, Мериленд, Мисисипи, Ню Джърси, Ню Йорк, Северна Каролина, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Тексас и Вирджиния.

В същото време, на фона на смущения в колониалния тръбопровод, цените на суровия петрол Brent и WTI започнаха да растат. И така, според данните за търговия на лондонската борса ICE в около 8 часа, цената на юлските фючърси на Brent възлизат на 68,73 долара за барел (+ 0,65%), а цената на суровия петрол WTI за юни е 65,33 долара на барел (+0, 66%).

Снощи компанията Colonial Pipeline обяви, че е подложена на кибератака, поради което в резултат е принудена да изключи някои системи. Беше отбелязано, че това е направено, за да се овладее заплахата, която временно спря всички операции, свързани с тръбопровода, и засегна някои информационни системи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини