150 години чества църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград

    С тържествен камбанен звън, Вечерня с Петохлебие и литийно шествие из града с иконата на Св. Георги Победоносец и духов оркестър започна на 5 май вечерта юбилейното честване на църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград, която навършва 150 години.

    Празничната Вечерня с петохлебие в навечерието на Гергьовден оглави архиерейският наместник Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион с благословението на Пловдивски митрополит Николай. В съслужение с епископа бяха пловдивският епархийски духовен надзорник ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, архиерейският наместник на Ивайловградска духовна околия свещеноиконом Николай Величков, секретарят на архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков, енорийският свещеник на празнуващата църква свещеноиконом Виктор Христев, свещеноиконом Димитър Куцев от чепеларски храм „Св. Богородица“. Помощници в служението бяха иподяконите Марин, Илия, Красимир, Емил и Тодор, а в песнопенията се включваха църковните певци.

    В тази празнична вечер сред присъстващите в храма бяха областният управител Недялко Славов, кметът на Златоград Мирослав Янчев, командирът на 101-и Алпийски полк в Смолян полковник Димитър Кацаров и други гости.

    В края на Вечернята Негово Преосвещенство епископ Висарион поздрави всички и произнесе слово, в което каза: „Възлюбени в Господа братя и сестри! В навечерието сме на празника в чест на свети великомъченик Георги Победоносец. Светец, който отдава живота си в името на Господа Иисуса Христа и просиява като един от най-тачените светии, на него се уповават безброй християни, а и не само християни. Братя и сестри, независимо дали сме призвани да носим меч за битки или да се трудим скромно и ежедневно, независимо дали сме млади или в зряла възраст, дали имаме многобройни имоти или само дрехите на гърба си, независимо дали сме семейни или не, ние имаме светлия пример на св. Георги, ние имаме Божието Слово и знаем, че каквито и трудности да ни срещат по пътя, ще продължим. И Бог ще ни подкрепи! И голяма ще е нашата награда на небесата: да пребиваваме в славата на Единосъщната, Животворяща и Неразделна Троица навеки. С нами Бог! Амин! Христос Воскресе!
    Преподавам Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит +Николай!“

    След това под звуците на тържествен камбанен звън епископ Висарион поведе литийното шествие през града с иконата на Свети Георги Победоносец, в което участваха и дечица, духов оркестър и много вярващи.

    На Гергьовден от 8 часа Негово Преосвещенство епископ Висарион ще възглави Възскресната празнична Утреня, а от 9 часа – архиерейската света божествена Литургия.

    Архиерейско наместничество – Смолян

    Снимки: Презвитера Таня Шикова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини