БСП получи и върна мандата, очертават се избори на 11 юли

Предсрочните парламентарни избори се очертава да бъдат на 11 юли. Президентът Румен Радев ще разпусне следващата седмица 45-ото Народно събрание и ще назначи служебно правителство. Това каза държавният глава след като връчи третия, последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание, на ПГ "БСП за България", а те го върнаха веднага, каквото е решението на Националния съвет на партията.

В тази ситуация е ясно, че отиваме съм разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, но ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза, предупреди Румен Радев. Президентът призова всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България - възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността.

Държавният глава заяви, че предстоят много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси.
Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори, каза Румен Радев. Затова решението на президента е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. Очаква се указът да бъде обнародван на 11 май.

Румен Радев посочи, че президентската администрация е работила интензивно през празниците, подготвила правилата и всички необходими документи и днес той ще проведе консултации с парламентарните сили за състава на ЦИК. Утре комисията ще работи за проверка на съответствие на документите. На 7 май от 9 часа ще се проведе публично изслушване на кандидатите за ЦИК.

Съставянето на един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които независимо от своите политически пристрастия, да бъдат обединени от важна цел - провеждането на честни избори и управление на страната в трудни времена, каза Румен Радев. Той допълни, че предстои и да се потушават последствията от здравната и икономическа криза. Радев посочи, че има намерение да покани авторитетни експерти от левицата, част от които са изпълнили успешно мисията си в предишното назначено от него служебно правителство.

При връчването на мандата на "БСП за България" Румен Радев каза, че разбира техните мотиви, както и тези на "Има такъв народ" за връщане на мандата. Той каза, че оценява високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг вид правителство, защото по думите му България има нужда от волева политическа алтернатива, която настоящия парламент не успя да излъчи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че желанието им е било да има правителство, което да реши няколко важни въпроса - да приеме социални мерки в помощ на хората и икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела Борисов. Нинова допълни, че в името на тези приоритети са подали ръка на втората парламентарна партия, която не е била поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези надпартийни за България приоритети, в такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет, каза Нинова.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    Пашева
    1 0
    22:07, 5 май 2021
    Два боклука си разменят папката освиркани от тълпата на улицата.
Последни новини