Чеченци взривили сибирската ВЕЦ, Русия отрича

Саяно-Шушенската ВЕЦ е най-голямата в Русия и в света. Снимка: fishup.ru
Чеченски екстремисти поеха отговорността за аварията в „Саяно-Шушенската” водноелектрическа централа. Руските власти обаче отхвърлят твърдението за атентат.
Ислямистката групировка Батальон на мъчениците "Рияд ас Салихин" (градина на праведниците) заяви, че на 17 август е взривила противотанкова граната в Саяно-Шушенската ВЕЦ в Сибир и е извършила атентата в столицата на Ингушетия Назран, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. "На 17 август бе извършен саботаж в Хакасия, в Саяно-Шушенската електроцентрала. Успяхме да заложим противотанкова граната с програмирано взривяване в машинната зала", се казва в изявлението, качено на уебсайта kavkazcenter.com.  В името на Аллах, с нашите усилия на 17 август бе извършен дълго обмислян саботаж в Хакасия, в Саяно-Шушенската водноелектрическа централа - най-голямата в Русия", се казва в изявлението на ислямистката групировка.
"На същия ден, 17 август, в град Назран мъчениците от батальона "Рияд ас Салихин" унищожиха окупационни марионетни банди на вътрешното министерство. Автомобил, натъпкан с експлозиви, проникна в сградата и муджахидинът зад волана детонира експлозивите", гласи изявлението.

"Рияд ас Салихин" по-рано бе ръководена от радикалния чеченски водач Шамил Басаев, организирал през септември 2004 г. кървавата заложническа трагедия в училището в Беслан. През юни същата група пое отговорност за атентата, в който бе тежко ранен президентът на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров.
Говорителят на следствения комитет към прокуратурата на Русия, който продължава разследването на аварията в сибирската ВЕЦ Владимир Маркин съобщи, че до момента е потвърдена смъртта на 30 души. По неговите думи в момента се проверяват различни версии за аварията. „Версията за атентат не беше потвърдена. Специалисти от Федералната служба за сигурност на Русия не откриха следи от взривни вещества на мястото на аварията”, подчерта Маркин.

По-рано днес руският премиер Владимир Путин, заяви след инспекция на централата, че е малко вероятно обявените за изчезнали служители на ВЕЦ-да са все още живи.

Смятаните досега за изчезнали при аварията в Саяно-Шушенската ВЕЦ 49 души трябва да се смятат за мъртви, заяви Путин, който пристигна на посещение на мястото на катастрофата. "Няма смисъл да се правим, че това не е така", каза Путин.
 
Премиерът отново призова да се гарантира непрекъснато енергоснабдяване на градовете и селата, социалните и промишлените обекти и чрез осигуряване на запаси преди зимата да се осигурят варианти за заместване на изгубените мощности, без от това да пострадат потребителите.

За шест седмици на правителството трябва да бъде представен план за възстановяване на Саяно-Шушенската ВЕЦ, заяви Путин. Премиерът нареди на Следствения комитет към руската прокуратура да не допуска участието на афилирани структури при възстановяването на централата.

Държавната компания РусГидро, която е собственик на Саяно-Шушенската водноелектрическа централа, трябва да плати обезщетения от 1 милион рубли не само на семействата на загиналите, но и на близките на изчезналите при трагедията, подчерта Владимир Путин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини