Царската гимназия в Хасково посреща най-добрите гимназисти строители от Южна България

    Професионалната гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II" в Хасково е домакин на Регионалния етап на ученическото Национално състезание „Най-добър млад строител“.

    Училището беше готово още през миналата година да домакинства на надпреварата, която през 2020 г. беше планирана за края на март, но заради пандемията тогава не се състоя.

    В крайна сметка през тази година в Хасково са най-добрите гимназисти от строителните специалности на професионалните училища в Южна България.

    “От Министерството на образованието и науката явно виждат добър представител на професионалното образование в нашето лице и ни гласуваха доверие за поред път да сме домакини на регионалния кръг от състезанието“, коментира заместник-директорът на хасковската професионална гимназия инж.Диана Димитрова.

    Сред прекрасната и уютна атмосфера на дворното пространство в гимназия "Цар Иван Асен II" домакините приветстваха ръководителите и 42-ма ученици, разпределени в шест отбора от пет професионални училища от градовете Бургас, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Сливен. Хасковският отбор е седмият в състезанието.

    „Днес ни събира тук любовта към знанието, науката и професията, която безспорно се е утвърдила като водеща през последните десетилетия и е с доказана перспектива за развитие“, приветства отборите и техните ръководители, както журито и гостите на състезанието, директорката на училището домакин Маргарита Топалова.

    Заместник-областният управител на Хасково Митко Петров, който също е възпитаник на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II",  пожела на участниците успех и ги увери, че за него ще бъде истинско удоволствие да види как ще приложат наученото.

    Заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева също уважи събитието. Тя поздрави учениците за избора им на професия, като посочи, че в днешно време текат много инфраструктурни процеси, жилищното строителство е много развито, а и един от важните процеси в житейски план за българина е да има свой дом. От тази гледна точка професиите от направление Строителство са с бъдеще.

    Надпреварата се състои от два етапа. След днешното откриване, се проведе техническата конференция. След нея започна и теоретичната част в две от дисциплините.

    Гимназистите се състезават в общо четири дисциплини: Облицовки и настилки, Мазилки, шпакловки и бояджийство, Зидарии и Сухо строителство.

    Най-атрактивната част от Регионалния етап на ученическото Национално състезание „Най-добър млад строител“ е в петък. Състезанието ще се проведе на спортна площадка „Спартак“. Там ще покажат практическите си умения състезателите от седемте отбора, подбрани за този етап на състезанието, след училищния кръг в гимназиите си.

    Сред тях има и дами. Хасковският тим е сред тези, които са подкрепени от нежно присъствие. В дисциплината „Мазилки, шпакловки и бояджийство“ за хасковската гимназия ще се състезава Анелия Петрова от 11Б клас. Това е дисциплина, изискваща усет към дизайна и дамите са силни в тази посока, категорични са преподавателите.

    Освен че ще е украса на отбора домакин, Анелия дава силна заявка за отвяване на конкуренцията. „И момичетата можем да бъдем строители. Трябва всичко да е много прецизно и пипнато до детайл, а в това жените са много по-силни от мъжете“, казва тя.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини