Избор на ваксина през е-портала - от 10 май. За "Джонсън и Джонсън" се чака становище на ЕМА

От 10 май през е-портала ще може да се записват часове за ваксина по избор. Това съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб (НВЩ) проф. Красимир Гигов на брифинг през Министерство на здравеопазването.

Той обяви, че за момента щабът няма категорична позиция по условията за прилагане на еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън". Ще се изчака становището на Европейската агенция по лекарствата, Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, на другите европейски страни. Решението ще бъде обявено в началото на идната седмица обясни проф. Гигов и уточни, че категоричното мнение на щаба е, че ползите от ваксината значително превишават рисковете от странични ефекти, но все пак би било добре да има единна европейска позиция.

По думите на доц. Кунчев вариантите за поставянето на еднодозовата векторна ваксина са два:

  • да се прилага при условията за имунизация с "Астра Зенека" - с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст, с наднормено тегло, ползващи контрацептиви, активни пушачи, с риск от тромбоза;
  • да се пусне за свободно прилагане по желание на лицата, които се ваксинират.

Главният държавен здравен инспектор обяви също, че от 30 април до 10 май ще бъдат отворени "зелените коридори" за ваксинация. Той обясни решението с това, че в празничните дни много ваксинационни кабинети и семейни практики няма да работят. В коридорите ще има възможност за избор на ваксина. Налични са ограничено количество от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", както и ваксини на "Модерна" и "Астра Зенека".

Доц. Кунчев препоръча хората, на които предстои да се ваксинират с втора доза, да го направят там, където са им поставили първата. За тези, които няма да имат тази възможност, вариантът е да получат "втора игла" в работещ ваксинационен кабинет или при общопрактикуващ лекар.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини