Мъск открадна Луната под носа на Безос

След като натрупаха милиарди на Земята, най-богатите хора на света се впуснаха в ожесточена битка за Космоса. В поредния епизод от нея главно действащо лице отново е Илон Мъск.

Компанията на предприемача SpaceX преди дни без избрана от NASA за важна мисия - да изпрати хора на Луната за пръв път от 1972 г. За целта ще бъде осигурено финансиране от 2.9 милиарда долара, което е по държавна поръчка.

Това решение на американската космическа агенция не е особенa изненада, защото тя на няколко пъти си партнира с Мъск и използва неговите космически кораби за многократна употреба Starship.

Сега обаче SpaceX е пред най-амбициозната си задача и служителите със сигурност доста ще се потрудят, за да не разочароват NASA. Те ще трябва да създадат пилотиран спускаем апарат на базата на Starship, който да е пригоден за кацане на повърхността на Луната. Очаква се това да се случи към средата на десетилетието - 2024 или 2025 г.

За разлика от предишната мисия до Луната - "Аполо", от която минаха почти 50 години, сега космическата агенция се готви за по-продължително, дори и постоянно присъствие върху естествения спътник на нашата планета. А това е и една важна стъпка към друго - кацането на Марс.

NASA и SpaceX ще си партнират в рамките на мисията Artemis. А договорът между агенция и компанията на Мъск постави в доста неизгодна позиция Джеф Безос, който напусна поста изпълнителен директор на Amazon, именно за да фокусира усилия върху завладяването на Космоса.

Той също участва в конкурса за Луната, на офертата на компанията му Blue Origin, която си партнира с Lockheed Martin и Northrop Grumman не успя да пребори конкуренцията на Мъск, предава Yahoo News.

Според източници, офертата на SpaceX от 2.89 милиарда долара е била значително по-ниска от тези на останалите участници в конкурса и това е наклонило везните в тяхна полза. В нея влиза не само финалната версия на Starship, пригодена за кацане на Луната, но и изпълняването на два полета - един тестови и един с екипаж.

Не е за подценяване и фактът, че компанията е предложила създаването на космически кораб с внушителни размери, който да може да пренася до 100 тона товари. И това на фона на малките капсули на конкурентите, способни да поберат едва трима-четирима астронавти. Така Мъск за пореден път доказа, че мисли и действа мащабно и с размах, който очевидно липсва на Безос - поне що се отнася до Космоса.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини