В Широка лъка с умиление и надежда изпълниха цeлия Бoгopoдичeн aĸaтиcт

    С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ в село Широка лъка вечерта на 16 април бе отслужено Maлĸo пoвeчepиe c цeлия Бoгopoдичeн ĸaнoн и aĸaтиcт, възглaвено от apxиepeйcĸия нaмecтниĸ на Смолянска духовна околия eпиcĸoп Bиcapиoн. Зaeднo c него cлyжиха иконом Запрян Шиков - секретар на Архиерейското наместничество, и пpeдceдaтeлят нa xpaмa cвeщeниĸ Ивaн Mapинcĸи. Пoмoщници бяха иподяконите Красимир, Тодор и Емил, включиха се певци от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ и храм „Св. Неделя“ от Смолян.

    В дните на Великия пост Богородичният акатист – това прекрасно хвалебно песнопение в чест на Божията Майка, се изпълнява в петъците на пет седмици с призив: „О, възпявана Майко, която си родила най-святото от всички светии Слово! Като приемаш сегашното приношение, избави от всяка напаст и изтръгни от бъдещата мъка всички, които ти викат: Алилуия!“

    В стародавния храм в Широка лъка бе изпълнен целият акатист в присъствието на богомолци от енорията и гости за празника от съседни села и Смолян. В центъра на храма бе изложена украсена иконата на Св. Богородица за поклонение и благодарности.

    В края на богослужебното последование към всички в храма с отечески слова се обърна Негово Преосвещенство епископ Висарион: „Боголюбиви отци, обични в Христа Господа братя и сестри! С умиление, радост и надежда изпълват душите ни всички Богородични празници. Отново в тази петъчна вечер на петата седмица от Великият пост ние в тържественост и трогателност застанахме с трепет и молитвено преклонение пред светата икона на Божията Майка. Възторжено в богослужба принесохме на Пресвета Богородица акатистни хвалебни песнопения. Църквата прославя Света Богородица, защото тя е пример за радостта,
    която и ние трябва да имаме. Тя е упованието и надеждата ни. Възлюбени, нека да се доверим на Пресвета Богородица и на нейните майчински молитви. Всичкото си упование на Тебе възлагаме, Майко Божия, запази ни под твоя покров. Амин!
    Преподавам ви Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай!“

    Архиерейско наместничество – Смолян

    Снимки: Георги Гаджев

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини