10 °C

Христо Иванов с искане към ЕК за независим финансов анализ за концесията за Летище София

С настояване за независим финансов анализ на измененията в концесионния договор за Летище София се обърна към Европейската комисия съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

В искането си до Генерална дирекция “Конкуренция”: Пазари и дела V: транспорт, пощенски и други услуги Иванов излага опасенията си, че предварителното становище на Комисията е било базирано на непълната информация, предоставена от българското правителство относно измененията в концесионния договор. Иванов отбелязва и обстоятелството, че съществува осезаема и необяснима разлика в отношението на държавата към оператора на други две български летища (Варна и Бургас), получили отсрочка от 1 година за концесионните си такси, сравнено с 10-те години, предвидени за Летище София.

“Всички тези обстоятелства пораждат сериозни опасения дали изискванията на правилата за конкуренция на ЕС са спазени в случая с измененията в договора за концесията на Летище София. Затова се обръщаме с любезно настояване службите на Комисията да предприемат обстоен преглед на случая, включително, но не само, като изискат финансов анализ и сравнение с решението за другите две български летища, направен от независим финансов консултант.” – се казва в писмото на Иванов до Европейската комисия.

В писмото до Хенрик Морч Иванов припомня, че службите на Комисията излязоха с предварително становище, базирано на информацията, предоставена от българското правителство. "Тази информация обаче е непълна и не покрива всички релевантни аспекти на казуса", пише Иванов. "Стана публично известно, че не е бил направен финансов анализ от независим финансов консултант. Оценката, оправдаваща държавна помощ следва да бъде обективна, точна, безпристрастна и прозрачна. На нито едно от тези изисквания не може да бъде отговорено без обективен, прозрачен и безпристрастен финансов анализ, направен от независим консултант", смята съпредседателят на Демократична България и новоизбран депутат. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Вс
    все вдно да пита
    2 -1
    07:56, 10 апр 2021
    Вълка нормално ли е да изяде агне. Корупцията е подкрепяна от запада. Уния пълнят шкафчета с български пари. А нашият народ е наивен щото гледа на запада като на Господ
  • 2
    Пу
    Путин ли ни ограби
    2 -2
    07:59, 10 апр 2021
    Или запада. От концесията на летище София ще стане ясно. Но за това шорош леките жени не говорят. Не им е разрешено
    • :)
      : )
      0 -1
      14:16, 10 апр 2021
      Повече власт крадливите руcороби няма да видите, свиквай.
  • 3
    За
    забавно
    0 0
    06:14, 11 апр 2021
    пита еврофеодалите дали позволяват на американски империалист да краде! Ествствено, че ще е законно и справдливо! И скоро ще се рабере, че театрите на Хр.Иванов са "напразни усилия на любовта" към западните корумпатори
Последни новини