Доц. д-р Спасков за пандемията и пазарните механизми в здравеопазването

Пандемията от коронавирус показа, че има области от медицината, които трябва да бъдат извадени от т.нар. пазарни механизми в здравеопазването. Това коментира пред БТА бившият директор на болница "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков. По думите му, инфекциозните отделения трябва да преминат на държавна издръжка, както епидемиологията. 

Не е ефективно развитието на хирургични звена във всички болници в страната, твърди още д-р Спасков. По думите му, спокойно може да се концентрират нуждаещи се от хирургична интервенция в определени звена, където ще има и по-висока квалификация на персонала, и възможност за много по-добро лечение на пациентите.

Много се заговори за разработване на клинични пътеки, които да са свързани с възстановяването на болните от COVID-19, каза д-р Спасков. Според него, това може да се случи и в извънболнични структури, като например курортни комплекси. 

Д-р Спасков е оптимист относно намирането на добро лекарство за коронавируса.

Добилият популярност медикамент Ивермектин е лекарство, одобрено за ветеринарна практика и все още не е извървяна процедурата за използването му в хуманната медицина, казва специалистът.

По отношение на новите щамове д-р Спасков допуска, че е възможно съществуващите ваксини да не им въздействат. Според него, подобен факт ще доведе до създаване на нови и нови ваксини, което може да бъде постигнато много бързо от науката.

Коронавирусът вероятно ще се превърне в инфекция, подобна на грипа, и ще се появява периодично, смята д-р Спасков. 

Доц. д-р Спасков, какво показа на българското здравеопазване пандемията от коронавирус?

Показа, че има области от медицината, които трябва да бъдат извадени от т.нар. пазарни механизми в здравеопазването. Имам предвид основно инфекциозните болести, тъй като те не носят траен характер във времето. Има ги, после ги няма и не е възможно да се разчита на лесно финансово решение на проблема в здравните заведения. Според мен, едно от нещата, които в бъдеще трябва да се променят, е изваждането до известна степен на инфекциозните болести от общата система на финансиране. То трябва да върви по друга система.

Каква например?

Най-вероятно ще се мине към държавно издържане на тези звена. Както епидемиологията е на държавна издръжка, а не на пазарни механизми. По същия начин, според мен, трябва да бъдат финансирани инфекциозните болести. Досега инфекциозните отделения се издържат по механизмите на здравно-осигурителната каса. Пациентите, които преминават през тях носят приход, от който съответните звена се финансират. Има ситуации, в които е налице супер завишаване на ползването на инфекциозните отделения, както в случая. В други моменти обаче, то е изключително ниско. Затова пазарният механизъм доста трудно би могъл да работи в такъв тип звена.

В провинцията се закриха масово здравни заведения и сега в условията на пандемия хората нямаше къде да се лекуват. Софийските болници са пълни, поемат много малко пациенти от провинцията. Какво е решението на тази диспропорция?

Трябва да разграничим инфекциозните болести от тези, които носят, да го нарека по-планов характер. Например, развитието на хирургични звена не е ефективно във всички болници в страната. Съвсем спокойно може да се концентрират такъв тип болни в определени звена, където ще има и по-висока квалификация на персонала, и възможност за много по-добро лечение на пациентите. Подобен механизъм при такъв вид заболявания работи много добре. Що се отнася обаче, до инфекциозните заболявания, както видяхме, той не работи добре и трябва да се обърне внимание. Освен това, е необходимо да има и подготовка в страната за поемането на болни не само в инфекциозните отделения. Това е, което се прави в повечето от големите болници. Те формираха част от своя болничен капацитет в полза на лекуване на коронавируса.

Много се говори за последствията от коронавируса. Колко дълъг е пост Ковидът?

За съжаление при това заболяване 100-процентовото оздравяване върви сравнително бавно. Пациентите се изписват от болниците, но след това има един дълъг период, в който те не се чувстват 100 процента възстановени. Поради тази причина много се заговори за разработване на клинични пътеки, които да отговорят на това изискване на живота и да са свързани с възстановяването на този тип болни. Има се предвид и места в извънболнични структури. Например, в курортни комплекси се разгънаха именно такъв тип програми за възстановяване на пациенти, които са боледували от коронавирус.

Има ли надежда за лекарство срещу коронавирус? Вече се появиха съобщения от различни страни.

При всяко положение. В света се работи толкова активно за намиране на добро лекарство за коронавируса, така както се работеше и за създаването на ваксина. Вече има ваксини, което от своя страна създават условия за тотално решаване на проблема с тази инфекция. Аз съм оптимист. Смятам, че скоро ще има и лекарство.

Какво се случи с добилия популярност медикамент Ивермектин?

Там е необходим много по-сериозен подход, тъй като това е лекарство, което е одобрено за ветеринарна практика. За да се стигне до използването на едно лекарство в хуманната медицина, не е просто експеримент. Има много сложна процедура, която трябва да се извърви.

Ваксините ще ни предпазят ли от новите щамове?

Аз съм убеден, че в голяма степен проблемът ще бъде решен чрез ваксинацията. Напълно е възможно с появата на нови щамове, за които тези ваксини не могат да въздействат, да доведе до работа с нови и нови ваксини. Видя се, че в тази посока медицинската наука реагира много бързо. Дори да се наложи за новите щамове да има ваксини, това може да бъде постигнато много бързо.

Колко дълго ще живеем с вируса, според Вас?

Няма да бъде кратко. Все едно да питаме кога ще изчезне грипът. Грипът не изчезва. Най-вероятно ще се превърне в инфекция, подобна на грипа и ще ни тормози периодично. Като глобален проблем обаче очаквам да бъде решен в рамките на година.

Колко дълга е защитата на антителата? Все още няма ясен отговор на този въпрос.

Няма ясен отговор, тъй като не е минало достатъчно време. Сравнително отскоро се правят ваксините, не може да се определи точно кога ще се изчерпа този имунитет. При всяко положение, когато това се случи, разполагайки с ваксината, ще имаме възможност да се имунизираме. Поради тази причина мисля, че проблемът с това заболяване след година - две ще се превърне в нещо, което е по подобие на грипа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини