Фандъкова: След локдауна първо ще отворят заведенията с маси на открито

Заведенията с маси на открито, ще са сред първите, които ще отворят след националния локдаун, който предстои от 22 до 31 март, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че разговори с бизнеса за поетапното отваряне след локдауна продължават да се водят. Фандъкова отново увери, че ще предложи на столичния Covid щаб учениците да не се връщат в училище само за два дни - 1 и 2 април, защото от 3 април започва пролетната ваканция.

Голяма част от училищата ще се ползват и за провеждане на изборите на 4 април.

75% от леглата в болниците на София са заети

От думите на Фандъкова стана ясно, че в момента леглата в болниците в София са заети на 75%. Кметът увери пред bTV, че за момента болниците имат възможност да приемат пациенти с Covid с по-леко и по-тежко проявление. По-рано стана ясно, че 8082 са вече хоспитализираните с коронавирус в страната по данни от последното денонощие. В интензивни отделения се лекуват 670 души.

В същото време шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев посочи, че високата смъртност покрай вируса се дължи на неглижиране на хроничните заболявания в миналото

"Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Това, което забелязваме и отчитаме, е, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония", аргументира се той пред Нова телевизия.

И добави, че починалите от началото на годината досега са 390, като само за първите 15 дни на март за София те са 100.

"Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква определен ефект. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните", обясни директорът на РЗИ.

По-късно от Столична община посочиха още, че две детски градини в София ще останат отворени, за да има възможност медицинският персонал, работещ в COVID отделения в София, да оставя децата си. Това са 124-а детска градина "Бърборино" в район "Красно село" и 117-а детска градина "Надежда" в район "Младост".

Ресторантите: Вече няма кой да работи за нас

Хората не желаят повече да работят в този бранш, защото той е крайно несигурен, коментира пред БНТ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Хората са на ръба. Финанси няма. Отворихме преди 15 дни, беше много сложно отварянето, тъй като това е много скъпо начинание. Върнахме хората от провинцията, наеха се квартири отново, мислехме, че няма да се стигне в нашия бранш до ново затваряне. Сега сме в същата ситуация", обясни той.

Алибегов посочи, че най-големият проблем е, че заетите нямат никаква сигурност, че браншът ще отвори след локдауна. "Убедени сме, че този срок е поредният, който няма да бъде спазен. Толкова срокове имахме до момента, винаги се е стигало до един, до два, до три месеца", заключи той.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини