ЕМА: Тежки алергични реакции трябва да бъдат добавени към страничните ефекти от ваксината на "АстраЗенека"

Тежки алергични реакции трябва да бъдат добавени към страничните ефекти от ваксината на "АстраЗенека", след като такива са установени във Великобритания, заяви Европейската агенция по лекарствата, цитирана от АФП.

Европейският регулатор посочи в комюнике, че е "препоръчал актуализиране на информациите за продукта, за да бъдат включени като странични ефекти анафилаксия и свръхчувствителност" (алергични реакции).

"Актуализирането се основава на преглед на 41 доклада за възможна анафилаксия, наблюдавана сред около пет милиона ваксинирани във Великобритания", обясни базираната в Амстердам агенция в резюмето на комитета, отговорен за оценка на рисковете от лекарствата.

Европейската агенция по лекарствата обаче добави, че ваксината остава безопасна за използване.

"След внимателен преглед на данните (комитетът) прецени, че е възможна връзка в някои от случаите", добавя агенцията.

Анафилаксията, или тежките алергични реакции, "бяха вече известен страничен ефект, който може да се прояви много рядко при ваксините", уточнява Европейската агенция по лекарствата.

Информацията за ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет уточняваше и преди, че получаващите я трябва да бъдат наблюдаван поне 15 минути, след като е поставена, за алергични реакции.

Агенцията вчера обяви, че проучва проблем, свързан със съсирването, заради който Дания, а след това и други европейски държави прекратиха временно използването на ваксината на "АстраЗенека" и Оксфордския университет. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Богоборство
    1 0
    19:24, 12 мар 2021
    Да си мислиш ,че можеш да заобиколиш Божият план за теб. Това е ваксината
Последни новини