Дванадесет щатa на САЩ подадоха иск срещу указа за климата на Байдън

Дванадесет щатa на САЩ подадоха иск срещу американския президент Джо Байдън заради указ за защита на общественото здраве и околната среда, съобщава Fox News. Ищците се опасяват, че новите правомощия на федералното правителство ще увеличат финансовата тежест за гражданите.

Предварителният размер на разходите за парникови газове е 9,5 трилиона долара.

"Всъщност тази огромна цифра ще бъде използвана, за да оправдае огромно увеличаване на властта на федералните регулатори, които ще се намесват във всеки аспект от живота на американците - от техните коли до хладилниците и домовете, сметките за храна и ток", се казва в съдебния иск.

Делото е заведено от главния прокурор на Мисури Ерик Шмит. Към него се присъединиха представители от Арканзас, Аризона, Индиана, Канзас, Монтана, Небраска, Охайо, Оклахома, Южна Каролина, Тенеси и Юта.

САЩ се върнаха към Парижкото споразумение за климата на 19 февруари 2021. Вашингтон се присъедини през 2016 г., но официално излезе през 2020 г. с решение на 45-ия президент Доналд Тръмп, с аргумента, че участието на САЩ в споразумението е в противоречие с интересите на страната.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини