Кръвната група може да има значение за COVID-19

Ново проучване предоставя допълнителни доказателства, че хората с определени кръвни групи може с по-голяма вероятност да се заразят с COVID-19.

По-конкретно, то установи, че новият коронавирус (SARS-CoV-2) е особено привлечен от антигена на кръвната група А, открит в клетките на дихателната система.

Учените фокусират своето изследване върху протеин на повърхността на вируса SARS-CoV-2, наречен рецепторен свързващ домейн (RBD), който е частта от вируса, която се прикрепя към клетките гостоприемници. Това го прави важна цел за учените, които се опитват да научат как вирусът заразява хората.

В това лабораторно проучване екипът оценява как SARS-CoV-2 RBD взаимодейства с респираторните и червените кръвни клетки в кръвни групи A, B и 0.

Резултатите показват, че домейнът RBD на SARS-CoV-2 има силно предпочита да се свързва с кръвна група А, което е открито в респираторните клетки, но няма предпочитание към червените кръвни клетки на група А или другите кръвни групи в респираторните или червените кръвни клетки.

Предпочитанието на SARS-CoV-2 RBD да разпознава и да се прикрепя към антигена на кръвна група А, открито в белите дробове на хора с кръвна група А, може да даде представа за потенциалната връзка между кръвна група А и инфекцията на COVID-19, според авторите на проучването. Публикувано е на 3 март в списанието Blood Advances .

"Интересно е, че вирусната RBD наистина предпочита само типа антигени на кръвна група А, които са върху респираторните клетки, което вероятно е начинът, по който вирусът навлиза в повечето пациенти и ги заразява", коментира авторът на изследването д-р Шон Стоуел (Sean Stowell) от Brigham and Women's Hospital in Boston.

„Кръвната група е предизвикателство, защото е наследствена, а не нещо, което можем да променим“, заявява Стоуел в прессъобщение списанието. "Но ако можем да разберем по-добре как вирусът взаимодейства с кръвните групи при хората, може да успеем да намерим нови лекарства или методи за превенция."

Тези открития не могат да опишат напълно или да предскажат как коронавирусите ще повлияят на пациенти с различни кръвни групи , отбелязват изследователите.

„Нашето наблюдение не е единственият механизъм, отговорен за това, което наблюдаваме клинично, но може да обясни част от влиянието на кръвната група върху инфекцията с COVID-19“, отбелязва Стоуел и неговият екип.

https://doi.org/10.1182/bloodadvances.2020003259

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини