Артисти настояват за помощ от държавата към музикалните творци на свободна практика

Български музиканти настояват за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. Това се казва в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и копие до културния министър Боил Банов.

"Настояваме преди края на мандата си да постановите на ресорните министерства изработването на такъв инструмент за да запазим съвременната музикална сцена жива", се казва още в писмото.

"Още преди първия и втория локдаун голяма част от колегите по собствена инициатива отмениха редица концерти и участия, за да дадат добър пример, както и непрестанно призоваваха населението да се съобразява със ситуацията и да спазва всички препоръчителни мерки", посочват артистите. Според тях отдавна е настъпил моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от коронавирусната пандемия, са поставили в невъзможност физическото оцеляване на много от тях.

Във всеобхватен колапс е и мрежата от заведения със сцени за жива музика, в столицата и в големите градове, осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за музикантите, се казва още в писмото.

"Колегите от останалите сфери на културата бяха пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и, макар и при органичен капацитет, имаха възможност да упражняват дейността си, без драстични прекъсвания (театри, музеи, галерии, а с последната заповед вече, кина и школи по изкуства), но за музикалните дейци такива възможности няма", се подчертава в отвореното писмо.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Щу
    Щурец
    4 0
    10:44, 5 мар 2021
    Музикант къща не храни, но иска другите да го хранят и пари да му се дават за д не прави нищо.
  • 2
    3,
    3,14
    3 0
    12:33, 5 мар 2021
    Никакви помощи,пенсии и незнам какво още за тези хрантутници!Да са се осигурявали на частно,а ако не им стига стаж,да си платят 5години1Тези съвременни "активни борци за култура" е крайно време да разберат,че за да вземеш,трябва да дадеш!Като не си се осигурявал,няма да искъш висока пенсия!
  • 3
    То
    То
    3 0
    16:52, 5 мар 2021
    пък едни певци.Като няма къде да пеят и реват ,че гладуват ,дапосетят някое Бюро по труда ,има много обявени места за работа ,ама желаещи няма,да се хванат и те малко да поработят,да видят как се изкарват парите,нали труда е песен.
Последни новини