Откриха за първи път „космически ураган“ над Северния полюс

Международен екип от изследователи обяви, че е открил нов тип метеорологичен феномен. Плазмата високо над полярните региони на планетата се движи по начин, наподобяващ тайфун или дори ураган. Откритието на тези космически урагани е публикувано в Nature Communications.

Ураганите са често срещано явление по планетите в слънчевите системи. Докато една частица се издига или пада, е възможно да се образува зона на ниско налягане. Тъкмо около тези зони възникват и ураганите. Тропическите циклони в долната атмосфера на Земята се формират по този начин. А сега става ясно, че и електрически заредените частици в йоносферата могат да се държат по същия начин.

В своя научен труд изследователите анализират наново данни от август 2014-та. Именно по този начин установяват съществуването на въртяща се плазмена структура, широка 1000 км и разположена на стотици километри над Северния полюс. Този космически ураган ускорява електроните надолу към Земята, като по този начин засилва ефекта на северните сияния в региона (които също могат да добият форма, наподобяваща циклон).

Това странно сияние се е образувало на 20 август 2014-та и е продължило около 8 часа. При това в период на изключително спокойни геомагнитни условия и много по-близо до магнитния Северен полюс, отколкото стандартните северни сияния.

„До момента не бяхме сигурни, че космическите плазмени урагани въобще съществуват. Ето защо фактът, че успяхме да докажем това посредством толкова забележително наблюдение, е невероятен“, казва съавторът на проучването проф. Майк Локуд, космически учени от Редингския университет във Великобритания.

„Тропическите бури вървят ръка за ръка с огромни количества енергия и тези космически структури вероятно са се образували от необичайно голям и бърз трансфер на енергия от слънчевия вятър и заредени частици към горната атмосфера на Земята. Планетите из Вселената разполагат с плазма и магнитни полета в атмосферата. Ето защо тези открития предполагат, че ураганите вероятно са широкоразпространен феномен.“

Данните от множество сателити, както и от различни симулации, подсказват, че периодите на затишие около магнитосферата на Земята най-вероятно могат да доведат до образуването на подобни космически урагани. Когато линиите на магнитното поле на нашата планета са в покой, те създават подобна на тунел структура точно над магнитния полюс. Именно през нея пренасят електрическите частици от слънчевия вятър към горната и средната атмосфера.

Тези открития са от съществено значение. Нашата телекомуникационна мрежа се влияе от космическите метеорологични условия по два начина. По-големите слънчеви бури например могат да попречат на работата на сателитите и други подобни технологии. Същевременно не трябва да пренебрегваме и непрестанния поток от частици от Слънцето, които бавно, но сигурно изхабяват нашите технологии. Откритията показват, че не трябва да подценяваме космическите метеорологични условия. Дори в периоди на затишие.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини