Война за преференции в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в хасковско?

Люта надпревара за преференциален вот вероятно ще се състои сред претендентите за депутатски столове в листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в хасковско. Това се очаква поне заради 2 -мата кандидати от Димитровград в нея.

В листата влязоха издигнатия от ГЕРБ - Димитровград кандидат Гергана Кръстева, която е на 3-то място и Стефан Димитров, заел 6-то място, отредено за СДС в кандидатския списък. При наличието на 8 депутатски мандата за област Хасково, шансовете на Димитров да влезе в парламента са почти нулеви , което означава че единствената му възможност е да измести поне 3-ма от претендентите, които са пред него в листата, а това може да стане само с достатъчно преференциални гласове за неговата кандидатура.

Ако няма предварителни вътрешно партиини договорки и всеки от кандидатите се бори да влезе в парламента, ще настане сериозно съревнование, за това кой ще събере повече преференциални гласове, за да запази позицията си или да мине по-напред в листата.

Борбата за преференции между димитровградските представители за гласовете на жителите на общината ще е ожесточена. Ако Стефан Димитров започне да развива предизборната си кампания с цел събиране на преференциален вот, другите в листата, особено на първите места, няма да имат друг избор освен да се включат в надпреварата за да не бъдат изместени. Петимата на позиции преди Димитров в листата на ГЕРБ - Хасково са Делян Добрев, Георги Станков, Гергана Кръстева, Евгения Ангелова, Сашо Савов.

На предходните парламентарни избори през 2017 година разпределението на 8-те мандата от област Хасково бяха 3-ма депутати от ГЕРБ с 37 830 гласа, 3 депутата за БСП с 36 110 гласа, 1 депутат от ДПС с 14 573 гласа и 1 депутат от тогавашните Обединени патриоти с 10 553 гласа. Ако няма осезаема промяна в гласовете за ГЕРБ на предстоящите избори, за преминаване на 7%-ната бариера за отчитане на преференциален вот, ще са нужни над 2 600 преференции за кандидат, за да бъдат отчетени преференциите за него.

При условие, че ГЕРБ запази сегашните си позиции в хасковско и отново е 1-ва политическа сила и ако успее да състави правителство, има голяма вероятност водачът на листата Делян Добрев отново да влезе в изпълнителната власт и да осигури място за 4-тия в листата да влезе като депутат. Делян Добрев преди дни съобщи в интервю, че очакват да запазят позицията си и да вкарат в парламента 3- ма депутати от хасковски многомандатен район и се надяват да успеят да съберат гласове и за 4-ти депутатски мандат.

ГЕРБ - Димитровград дадоха ясен сигнал на дадената пресконференция, че ще работят за преференциите на симпатизантите на партията лично за техния кандидат Гергана Кръстева, което се очаква да направи и опонента в листата от Димитровград Стефан Димитров. По повод предстоящата надпревара за преференции, общинският координатор на ГЕРБ в Димитровград и кмет на общината Иво Димов заяви: Ние всички гледаме в една посока, но всеки тича в свой собствен коридор.

Дали част от поддръжниците на ГЕРБ в Димитровград или в хасковска област ще припознаят Стефан Димитров като техен кандидат или прокуриста на Неохим АД ще разчита само на свои привърженици, ще се разбере от преференциите. Ако Димитров не развие своята кампания към преференциален вот, ще носи гласове единствено за ПП ГЕРБ, чието управление до скоро критикуваше, по думите на кмета на Димитровград Иво Димов. На предходните парламентарни избори през 2017 година Стефан Димитров бе водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен", като тогава листата събра 5 495 гласа в хасковско. Като кандидат за кмет на Димитровград през 2015 година Димитров е събирал над 7 000 гласа в съревнование с Иво Димов, който е взел около 15 000 гласа. Дали Димитров явно ще се бори за депутатски стол или има някакви други договорки, чрез които да носи единствено гласове за листата на Коалиция ГЕРБ-СДС, не знаем.

До момента Стефан Димитров не е дал официална пресконференция, на която да заяви своите намерения пред общественността в каква насока ще развива своята кампания. Официално предизборната кампания стартира от утре, 5-ти март, а изборите са на 4-ти април.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ал
    Ало редакторите!
    4 -2
    09:08, 5 мар 2021
    Не знаете ли какво е кокъл или гробаджии. Вие поне трябва да сте учили български език. На вас обидно ли ви става, може защото ги защитавате и от много други неща не разбирате. Вижте, знаете ли какво е фитка, пуйка. Сигурно сега ще пишете не може да се публикува.
  • 2
    Бо
    Борба
    7 -2
    09:10, 5 мар 2021
    Люта борба за кокъл! Ще се самоизядат. Така става когато калинките налазят.
  • 3
    Хй
    хйлту
    5 -3
    18:03, 5 мар 2021
    Започва голямото ШОУ.
  • 4
    От
    Отговор
    4 -1
    22:46, 6 мар 2021
    Хвани единия , удари другият !
  • 5
    Фе
    фен
    0 0
    17:59, 11 мар 2021
    Ми като не разбират от критика,Димитроф,ще ги громи,отвътре.

Още новини

Последни новини