Скопие се опитва да забърка София в шпионски скандал

България се намесва във вътрешните работи на Република Северна Македония, заяви президентът Стево Пендаровски по повод свиканата от българския му колега Румен Радев среща на „Дондуков“ 2 с ръководителите на службите за сигурност.

Поводът за срещата са сигнали от македонски граждани за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като етнически българи, уточниха в понеделник от кабинета на Радев.

Пендаровски обаче смята, че реакцията на българския президент противоречи на основния принцип в международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава.

Според македонския президент е "крайно необичайно" и в противоречие с вътрешните процедури в НАТО държавният глава на една от членките на алианса да свиква службите за сигурност, за да реагират на предполагаемо нарушаване на правата на гражданите в друга страна членка на НАТО.

В съобщение на кабинета на Пендаровски се казва, че до този момент президентът не е получил нито една информация от компетентните институции за нарушаване на човешките свободи и права на македонски граждани, само защото са декларирали своята етническа принадлежност.

И премиерът Заев реагира

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи, заяви и премиерът Зоран Заев.

Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност "българи", при преброяването всеки може да се самоопредели, тъй като въпросът гласи: "Към коя етническа общност принадлежите?" - каза македонският премиер.

Изпращам силно послание до съседна България: да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост. Да не се поддаваме на каквито и да било инсинуации или неточни информации. Ние сме страни членки на НАТО, ние сме съюзници, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби, призова Заев.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини