Доходите от интернет търговия ще влизат в предварително попълнената данъчна декларация

Доходите от продажби в интернет ще влизат в така наречената предварително попълнена годишна данъчна декларация, съобщават от офиса на НАП в Хасково. Тя ще бъде достъпна в сайта на Агенцията от следващия понеделник, 8 март, за всички лица, които разполагат с персонален идентификационен код (ПИК).

От офиса на НАП уточняват, че ако лицето е продавало в интернет употребявани лични вещи, трябва да изтрие доходите, придобити от такива продажби, тъй като те не са облагаеми. Ако обаче става дума за лица, които са електронни търговци, техните доходи от интернет търговия се облагат с 15% данък.

Доходите от сделки с автомобили, които са били употребявани по-малко от 12 месеца, също ще се виждат в предварително попълнената данъчна декларация, информират още от приходната администрация. Данъкът върху тези доходи е в размер на 10% и се дължи върху разликата между продажната цена и цената на придобиване на автомобила, т.е. печалбата, която е реализирало лицето. Облагането на този тип доход не е ново, но от 2021 г. данните ще се нанасят служебно от НАП в предварително попълнената данъчна декларация.

От НАП обръщат внимание, че въпреки улеснението с предварително попълнените данни, това не освобождава от отговорност лицата да проверяват вписаните доходи дали са верни или не и при необходимост да коригират или допълват информацията.

Подробности относно декларирането на доходите може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    De
    Deniss
    4 -5
    19:30, 1 мар 2021
    Въпрос на време беше да се събудят данъчните за ОЛХ, Базар.бг. и т.н...Поради епидемията къде от скука, къде от нужда хората, седейки от дивана, ровят много из тези сайтове. Много и продават! Има келепир значи, за да кацнат данъчните!
    • До
      Добре
      3 -3
      22:16, 1 мар 2021
      Въпрос на време е всички джендъри в нета да спрат да ходят неоправяни и незадоволени за да не ръсят глупости
  • 2
    Пи
    питащ
    3 0
    09:48, 2 мар 2021
    още по интересен е въпросът как ще засичат онлайн търговците, за да им отчитат приходите и от там данъкът?
Последни новини