Турски съд оправда двама комици, съдени за обида на Ердоган

Съд в Истанбул оправда днес двама популярни комедийни актьори, които бяха съдени за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава АФП.

77-годишинят Мюждат Гезен и 79-годишният Метин Акпънар рискуваха да получат присъди до четири години и осем месеца затвор.

Двама ветерани от света на комедията бяха оправдани, но това не означава, че всичко в Турция е розово /.../ Не трябваше изобщо да го има този процес. Уви, свободите не са спазвани изцяло в Турция, е заявил един от техните адвокати, Джелал Юлген, след края на съдебното заседание, според журналистка от АФП, присъствала в съдебната зала.

Гезен и Акпънар, двама много популарни комедийни актьори в Турция, бяха съдени заради техни изявления през 2018 г. в студиото на опозиционната телевизия Халк ТВ.

"Реджеп Тайип Ердоган, ти не можеш да поставяш под въпрос нашия патриотизъм. Знай си мястото", бе казал Гезен в телевизионното предаване.

Акпънар от своя страна бе заявил, че "ако ние не успеем да постигнем демокрацията, /.../ лидерът би могъл да свърши обесен за краката или отровен в мазе, както е ставало при всички фашистки режими".
Тези коментари предизвикаха възмущението на Ердоган, който заведе дело за обида срещу двамата комици.

В интервю за АФП миналата седмица Гезен изрази безпокойство от нарастващата автоцензура на хората на изкуството в Турция.

"Не е работа на президента да определя поведението на хората на изкуството", посочи Гезен в интервюто, добавяйки, че той е "критикувал или пародирал политици в тяхно присъствие" в продължение на десетилетия без да бъде обезпокояван.

Няколко хиляди души бяха осъдени или съдебно преследвани през последните години за "обида на държавния глава", отбелязва АФП.

Асоциациите за защита на свободата на словото критикуват Ердоган, че си служи с това обвинение, за да накара да замлъкнат критичните гласове, в условия на авторитарен уклон особено след опита за преврат през 2016 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини