Д-р Николай Христов: Личните лекари са изолирани от ваксинациите срещу коронавирус

В момента личните лекари са изолирани от ваксинациите срещу коронавирус. Само част от тях са получили ваксини, и то в мизерни количества. Това каза по БНР д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

По думите му в момента хората са "засилени по опашки пред фургони" и организацията на имунизациите не е организирана добре. В листата на д-р Христов има чакащи 185 души, а до момента е поставил ваксини на 20, защото няма количества.

„Хаосът, който се създаде между нас и институциите, действа демотивиращо“, подчерта Николай Христов. Според него е налице лошо планиране и на местно, и на централно ниво на ваксинационния процес у нас.

Във Варна има 300 практики, излязъл е списък с 80, които трябва да получат ваксини, без яснота по какви критерии, поясни Николай Христов.

„Който е преживял банановите опашки, така беше, като дежа вю“, коментира общопрактикуващият лекар и допълни, че последният на опашката е "пациентът, който го отнася".

Поставянето на ваксина не е просто нещо, категоричен е общопрактикуващият лекар, който даде пример за неправилно съхранение на ваксина в хладилна камера, което прави ефекта й сравним с този на изворната вода.

Общопрактикуващият лекар е разработил собствена листовка за пациентите с информация за ваксините, която ги интересува.

„Ако искам да бъда разбран, трябва да го кажа на пациента по начин, по който да го разбере. Хората наистина се страхуват.“

Д-р Николай Христов коментира и разписването на отделните стадии на ваксинирането у нас:

„Просто схемата беше прекалено сложна – при нас сложните схеми не работят.“

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    1 0
    10:58, 26 фев 2021
    Нещо свястно да е направила тази полукомунистическа управляваща партия за тези десетина години?Изчезвайте от живота на хората,гадове мръсни!
  • 2
    Га
    гардиън
    1 0
    14:17, 26 фев 2021
    "Европейските страни не ползват ваксината АСТРА ЗЕНЕКА!"Защо е пробутват само на българите-защото никой не ни смята за хора в Европа и света!Хора,бдете1
Последни новини