Руски дипломати се прибрали от Северна Корея със самоделна дрезина

Осем служители на руското посолство в КНДР и членовете на техните семейства се завърнали в страната си по доста необичаен начин, тъй като границите са затворени повече от година и пътническият транспорт е спрян, съобщи руското външно министерство. Тяхното пътуване от Пхенян до границата отнело 32 часа с влак и два часа с автобус, а накрая трябвало да преминат пеша в Русия по железопътната линия.

За да пресекат границата, служителите на посолството и техните семейства направили приспособена дрезина, да я сложат на релсите, да сложат багажа си върху нея и да настанят децата.

Единственият мъж от малката група бил и основният "двигател" на самоделния вагон. Това бил третият секретар на посолството, а тригодишната му дъщеря била качена на приспособлението. То трябвало да измине на човешка тяга по железопътната линия повече от километър, допълва пресслужбата на министерството.

След като преминали границата, завръщащите се руснаци били посрещнати от колеги и вече можели да се качат в автобус.

През януари властите на КНДР засилиха мерките за борба с COVID-19 по границите с други държави, главно Южна Корея. Според официалната версия на Пхенян в страната не е регистриран нито един случай на коронавирусна инфекция. Властите обясняват мерките с нарастването на заболелите в съседните страни.

На 3 февруари КНДР затвори пътническите железопътни връзки с Русия като превантивна мярка срещу разпространението на коронавирус по маршрутите Пхенян-Москва и Пхенян-Хабаровск.

Преди засилването на карантинните мерки влак се движеше между страните два пъти месечно по маршрута Пхенян-Москва, веднъж месечно имаше един вагон от Пхенян до Хабаровск, четири пъти месечно два вагона тръгваха от Москва до граничната гара Туманган.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    гост
    1 -1
    19:56, 26 фев 2021
    Така е, нали са си братски държави. Да живей комунизма!
Последни новини