Питат посолства как се прави конфитюр

Британски посолства по цял свят се оплакват от туристите, които се обаждат, за да питат за прогноза за времето и за съвети, какво да правят с непослушните си деца.

Британските консулски отдели са получавали запитвания, как се прави конфитюр, търсена е помощта им за пакетиране на багаж, както и за намиране на загубени слънчеви очила.

Помощ са потърсили също така жена, недоволна от размера на новите си гърди и мъж, който е търсил да си купи нови обувки.

Британското външно министерство Форин офис припомни на британските туристи, че посолствата са, "за да помагат на хора, които имат истински проблеми, когато са в чужбина".

Форин офис посочва някои от най-очевидните случаи на подценяване на работата на посолствата, за да стане ясно, каква е ролята на 261-та дипломатически мисии и консулски служби зад граница.

- Майка е поискала от консулската служба във Флорида да помогне на сина й - тийнейджър да събере багажа си и да го откара до аерогарата, тъй като той не се чувствал добре.

- Пътник е искал от посолството в Замбия да се обади в офиса му в Лондон, за да информира, че той е изпуснал полета си и няма да бъде на работа навреме.

- Турист, посетил Италия, се е обадил в посолството, за да попита, къде може да открие специална марка обувки.

- Един от обадилите се в консулска служба британци е попитал, колко захар трябва да сложи в конфитюра, който прави в момента.

Британската консулка в испанския град Аликанте Джулия Марик казва, че хората смятат, че службата трябва да върши всякакви услуги и това понякога е "доста отчайващо".

Ако имате сериозен проблем - ако сте попаднали в катастрофа или сте загубили паспорта си или сте жертва на престъпление, ние ще ви помогнем, казва тя.

Но не можем да ви кажем, кой има право да използва плувния ви басейн, да ви платим таксито или да направим, каквото и да било за обменния курс на лирата-стерлинг, добавя Марик.

Служителите на Форин офис в чужбина са отговарили на около 2.1 млн. обаждания или запитвания  през 2008-09 година и са помогнали на 35 хил. британци зад граница.

През миналата година в чужбина са издадени спешно 11 хиляди британски паспорта.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини