Агресията при децата ескалира извън училищната среда

    Всяка последна сряда от месец февруари е посветена от години на превенцията срещу тормоза в училище. Тази година този ден се пада на 24-ти февруари. Инициативата за отбелязването на популярния като Ден на розовата фланелка, тръгва през 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат.

    Превенцията е в основата на осъзнаването при подрастващите на това, колко е важно да си толерантен и да направиш добро, вместо да нагрубиш.

    Това е и една от задачите на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Хасково.

    На днешния ден обаче оттам идват тревожни новини. Въпреки че учениците нямаха възможност да общуват дълго време лице в лице заради затварянето на училищата през миналата година, агресията между подрастващите не е намаляла, а напротив-ескалира. От Комисията отчитат нарастващо напрежение между младите хора и част от обяснението им за това е именно социалната изолация, на която бяхме подложени

    През изтеклата 2020 година данните, които пристигат в Комисията за деца с противообществени прояви показват, че проявените насилие и агресия от деца под 14-годишна възраст и случаите на нанесени телесни повреди след агресия, проявена от деца между 14 и 18-годишна възраст, нарастват. Техният дял през изтеклата година е по-висок от дела на традиционно отчитаните с превес престъпления, извършени от деца, като кражбите например. За първи път от 2006 година насам има ръст на преписките, които постъпват от Прокуратурата в Комисията за престъпления, извършени от деца. 73 са тези сигнали през 2020 година.

    Според анализите от експертите за това безспорно е повлияла дългата изолация през изтеклата година заради здравната криза, при която поведението и живота на децата са поставени в напълно нови, непознати и необичайни социално-обществени условия, коментира секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Хасково Юлия Динкова.

    Още по темата очаквайте в интервюто с нея утре.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини