Facebook ще възстанови новинарското съдържание в Австралия

"Фейсбук" съобщи днес, че през идните дни ще спре да блокира новинарското съдържание в Австралия. Това ще стане, след като австралийското правителство се съгласи да промени закона, целящ да принуди технологичните гиганти да плащат на медиите за ползване на тяхно съдържание, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Австралийският министър на финансите Джош Фрайдънбърг и генералният директор на "Фейсбук" за Австралия Уил Истън заявиха, че са постигнали компромис по ключовите точки от текста, срещу който американските гиганти в този сектор се противопоставят яростно.

Фрайдънбърг каза, че Австралия е водила "битка от името на света" в спора си с "Фейсбук". Подготвяният от Канбера закон ограничаваше доминацията на "Фейсбук" и "Гугъл" на австралийския медиен пазар.

Като противодействие на ограниченията миналата седмица най-популярната социална мрежа в света блокира на платформата си цялото новинарско съдържание и профилите на няколко правителствени служби в Австралия. След поредица разговори през уикенда между Джош Фрайдънбърг и главния изпълнителен директор на американската компания Марк Зукърбърг обаче е бил постигнат компромис.

Австралия предлага четири поправки в своя закон, сред които промяна в изисквания механизъм за арбитраж при невъзможност да се сключи договор с издателите за справедливо заплащане за ползването на тяхното новинарско съдържание, тоест въвеждането на двумесечен период на медиация, преди да се намеси назначеният от правителството арбитър. Това дава на страните повече време да се разберат директно помежду си. Друга предложена промяна е въвеждането на правило в съществуващите споразумения да се отчита приносът на конкретната интернет компания за "устойчивостта на австралийската новинарска индустрия".

"Удовлетворени сме, че австралийското правителство се съгласи на поредица промени и гаранции за нашите основни притеснения - в търговските сделки да се признава облагата, която нашата платформа носи на издателите, в съотношение с облагата, която получаваме от тях", коментира "Фейсбук" в изявление, разпространено онлайн.

"Тези промени ще осигурят на дигиталните платформи и новинарския бизнес повече яснота за начина, по който ще действат правилата, и ще укрепят рамката с гаранции, че новинарският медиен бизнес ще бъде справедливо възмезден", коментира от своя страна австралийският министър на финансите Джош Фрайдънбърг.

Развитието на спора между Австралия и "Фейсбук" се следи внимателно по света, защото и други страни като Великобритания и Канада обмислят да въведат законодателство, подобно на австралийското, отбеляза Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини