2 °C

Акад. Петрунов: И трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца

Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са одобрени в условията на висока безвредност и висока имуногенност. На "Астра Зенека" е по-ниска имуногеността - между 68 и 80%, но това е много условно, докато на "Пфайзер" и на "Модерна" е около 90-95%.

Това заяви в "Денят започва" имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов.

Според него, важното е, че и трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца.

"Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е много силен, след това започва да намалява, но клетъчният имунитет продължава и той е много активен. Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза. Ако дотогава човек се разболее, очевидно ще прекара по-леко заболяването", категоричен беше имунологът.

Този наплив за ваксиниране по думите му, е типична психологическа реакция и решението за масова ваксинация на Ваксинационния щаб е много правилно и коректно, хората да се чувстват свободни където и когато пожелаят, да се имунизират. Бройката на желаещите ваксина независимо от коя фаза са хората, ще се увеличи, смята академикът.

Притесненията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни.

"Изборът на ваксината не е толкова личен проблем. Той е проблем на лекаря, на специалиста, който ще каже с вашето заболяване съобразно кратката характеристика на ваксината е по-подходящо да се имунизирате с тази или с друга ваксина. Трите ваксини, които са в нас, нямат някаква разлика в показанията за определена група хора, така че спокойно всяка една от тях може да бъде използвана при всички категории болни със странични заболявания и при всички други напълно здрави хора", категоричен беше акад. Петрунов.

Има данни, че ваксините вероятно ще ви предпазят и от разпространението на вируса, но досега няма достатъчно информация, която да подкрепи едно такова схващане, вероятно това ще стане към края на годината.

"Ваксиниран човек спокойно може да носи вируса, да разпространява вируса и да получава вируса, но няма да се разболява тежко, или въобще няма да се разболява. Засега данните са много оптимистични в тази посока. Първите данни показват, че наистина вероятно ваксината ще даде възможност да не се разпространява инфекцията", коментира имунологът.

Ако се ваксинираш с първата доза, но се откажеш от втората, първата не се обезсмисля. Създава се имунитет на ниско ниво, но той много бързо ще затихне, защото втората доза е много важна. Той посъветва всеки, който е получил първата доза, да се ваксинира и с втората.

По думите на акад. Петрунов е излишно първо да си прави човек тест за антитела и тогава да ходи да се ваксинира. Антителата не определят дали да се имунизирате, или не, те не определят вашето имунно състояние окончателно - категоричен беше той.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Сп
  Спас
  6 0
  09:56, 22 фев 2021
  Когато се ваксинирам:

  Мога ли да спра да нося маска?

  Правителството – Не!

  Ресторанти, кръчми, барове и т.н. може да отворят отново и всички да заработим нормално?

  Правителството – Не!

  Ковид устойчив ли съм?

  Правителството – Може би, но не знаем факт…

  Поне вече не съм заразен за другите?

  Правителството – Не, все още можеш да го предадеш, никой не знае.

  Ако ваксинираме всички деца , училището ще продължи ли нормално?

  Правителството – Не!

  Ако се имунизирам, мога ли да спра социалното дистанциране?

  Правителството – Не!

  Ако се имунизиран, мога ли да спра да дезинфекцирам ръцете си?

  Правителството – Не!

  Ако се ваксинираме с дядо може ли да се прегърнем?

  Правителството – Не!

  Дали кината и стадионите ще отворят наново благодарение на ваксините?

  Правителството – Не!

  Нека поне ваксинираните да могат да се събират (събития, партита…)

  Правителството – Не!

  Кое е истинското предимство на ваксинацията?

  Правителството – Вирусът няма да ви убие!

  Сигурно ли е, че няма да ме убие?

  Правителството – Не!

  Ако статистически погледнато, вирусът така или иначе не ме убива, защо трябва да се ваксинирам?

  Правителството – Да пазите другите!

  Значи, ако се ваксинирам, останалита сто процента ще са сигурни, че няма да ги заразя?

  Правителството – Не, никой не ви го гарантира!

  Така да обобщим ваксината ковид 19 !

  Не дава имунитет.

  Не елиминира вируса.

  Не спира смъртта.

  Не гарантира, че няма да заразите други.

  Не изключва нуждите от забрани за събирания, пътувания и др.

  Не премахва нуждата от закриване на бизнеси.

  Не премахва нуждата от заключване.

  Не изключва нуждата от носене на маска.

  И ТАКА , ЗАЩО ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ???
 • 2
  7/
  7/8
  5 0
  10:08, 22 фев 2021
  Петрунов,абе ти си побелял академик,а слушаш един прост пожарникар!Засрамете се и спрете да говорите глупости!Който иска,ще си намери начин да се информира и да реши дали да се ваксинира!

Хороскоп за 01.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
01 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
01 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
01 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
01 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
01 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
01 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
01 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
01 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
01 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
01 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
01 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
01 мар 2021
Последни новини