6 прекрасни ползи на хималайската сол

Защо има смисъл да харчите повече пари за розова сол?

Солта е същността на живота. Нашето тяло се нуждае от нея, но не трябва и да прекаляваме с нея. Солта се състои от два електролита – натрий и хлорид, които помагат за поддържане на баланса на течностите в тялото. Тя също така помага за регулиране на кръвното налягане. През последните няколко години солта или натрият придобиха лоша репутация, главно защото апетитът ни към преработени храни се увеличи, а това се превърна в основна причина за излишната консумация на сол.

Сигурно се чудите защо да харчите повече пари за розова сол, когато трапезната сол е евтина и ефективна. Трапезната сол наистина има повече натрий, но всъщност няма какво друго да предложи. От една страна, трапезната сол е търговски продукт. Както повечето преработени търговски продукти, той има много добавки. Ако предпочитате да избягвате всички тези добавки, изберете естествената розова сол. Розовата сол е пълна с други хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае или които тялото ви може да използва. Тя е добър източник на калий и магнезий. Това означава, че можете да получите повече минерали, ако замените трапезната сол със същото количество розова сол. Също така е по-малко вероятно да пресолите храната си.

Тази уникална сол е получена от естествени находища, открити в хималайските подножия и района на Пенджаб в Пакистан. За разлика от трапезната сол, която е подсилена, хималайската сол е естествено богата на йод. Тези блокове непрозрачна розова сол са известни със своя чист вкус. Привличащият вниманието розов цвят се дължи на присъствието на железен оксид. Хималайската сол има отчетлива структура и отлежава повече от 250 милиона години под тези гигантски хълмове и екстремен тектонски натиск. Тя се добива, след това се измива на ръка, а блоковете се натрошават. Тя е естествена и непреработена, поради което е известна като най-чистата сол на земята.

Според настоящите насоки на Световната здравна организация възрастните трябва да ограничат приема на сол до по-малко от 5 грама (около една чаена лъжичка) на ден. Докато консумацията на сол е в границите, няма какво да се притеснявате. Солта всъщност не е злодей, така че хората търсят по-добри алтернативи на рафинираната готварска сол като каменна сол, морска сол или древната хималайска сол, известна също като розова сол.

Как да използвате хималайска сол

Можете да я използвате както за готвене, така и за директно поръсване. Хималайската сол също е добра за подправяне на месо, тъй като прилепва равномерно към повърхността му. Можете също да я смесите с чубрица или да използвате по една щипка от нея в десертите си.

6 начина, по които розовата сол подобрява здравето ви

1. Пречистване на тялото от токсини

Най-добрият начин да изпитате предимствата на хималайската сол е да приготвите солена вода. Това е вода, която е напълно наситена с естествена сол. Вземете кана и напълнете 1/4 от нея с хималайска сол. След това добавете вода, за да покрие напълно. Затворете каната с капак и я оставете да престои една нощ. До сутринта солта ще се разтвори във водата и ако на дъното на буркана останат следи от сол, това означава, че водата е абсорбирала напълно цялата сол и е напълно наситена. Сега, смесете 1 чаена лъжичка от тази вода с обикновена чаша вода и консумирайте всяка сутрин. Пиенето на тази вода помага за изхвърляне на токсините от тялото.

2. Регулира кръвната захар и хормоналния баланс

Ежедневната доза хималайска сол може да осигури правилен приток на течности в тялото. Добрият баланс на минерали и хормони може да помогне за подобряване на чувствителността към инсулин и да предотврати внезапни скокове на кръвната захар.

3. Подобрява храносмилането

Процесът на храносмилане всъщност започва в устата и хималайската сол може да помогне за активиране на слюнчените жлези, които отделят амилаза (ензим, който помага за смилането на въглехидратите). По-късно в стомаха той стимулира солна киселина, както и ензим, който смила протеините и допълнително помага за разграждането на храната.

4. Солна терапия при дихателни проблеми

Солената терапия е процес, който използва чиста хималайска сол за лечение на респираторни заболявания. В някои случаи солевият инхалатор се използва за същото, докато в другите човекът е накаран да седи в стая, пълна с богат на сол въздух. Когато този солен въздух се вдишва, частиците преминават през цялата дихателна система и антибактериалните и антимикробни свойства на солта почистват белите дробове и синусите. Солената терапия се използва също за лечение на сезонни алергии.

5. Вана с хималайска сол за подмладяване

Накисването на тялото във вода с хималайска сол може да направи чудеса за подмладяване на кожата ви. Чрез процеса на дермално усвояване кожата ви попива всички минерали, които осигуряват различни ползи. Например, хромът се бори с акнето, цинкът заздравява раните, а сярата поддържа кожата ви гладка. Магнезият, абсорбиран чрез хималайската сол, може да помогне за успокояване на мускулите и меките тъкани. Добавете солта в топлата вода във ваната и накиснете тялото си за 15 минути.

6. Хималайската сол може да поддържа нивата на рН балансирани

Хималайската розова сол може да помогне с нивата на pH. Балансът на pH на тялото ви се отнася до нивата на киселина и основи в кръвта. Трябва да запазите този баланс, за да се предпазите от развитие на ацидоза или алкалоза, две състояния, които ще изискват медицинска намеса за лечение. Нивото на pH в идеалния случай трябва да бъде 7,4 по скала от нула до 14. Нулата означава напълно киселинна, докато 14 показва липса на киселинност. Дори лекото колебание в този баланс може да има отрицателни ефекти върху тялото ви. Има два начина вашите нива на pH да бъдат извън баланса. Това са дихателни причини и метаболитни причини.

Солта има лоша репутация, но е важно да запомните, че не солта е проблемът! Това е изборът, който хората правят със солта. Ако вземате здравословни решения и ядете само препоръчаното количество натрий, няма да имате проблеми със здравето. Всичко е свързано с отговорността. Всъщност тялото ви се нуждае от натрий, така че не го изключвайте от менюто си!

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини