Зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 разпореди Борисов

Едновременно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът е бил категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани. "Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави", е бил категоричен министър-председателят.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е докладвал, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е заявил, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната. "Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план", е докладвал Кирилов. Той е добавил още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията "Джонсън и Джонсън".

"Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така - експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини", е изтъкнал още Богдан Кирилов.

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев е отчел спад на смъртността в страната. "Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават", е отбелязал Кунчев и е добавил: "може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система".

Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също е отбелязал спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. "Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното", е бил категоричен Мутафчийски.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Кр
    Крум
    5 -2
    11:43, 19 фев 2021
    с тези дози не само ще стартират ами и ще финализират ваксинацията и ще им останат най-преданите да ги имунизират по няколко пъти
  • 2
    Sa
    SARS-COV2
    6 -2
    11:45, 19 фев 2021
    Корумпирани и некадърни палячовци.
  • 3
    Да
    Дамян
    4 -9
    12:15, 19 фев 2021
    Всеки има право да избере дали да се ваксинира, ил... Виж коментара
    • X
      X
      4 0
      23:35, 19 фев 2021
      Да има право на избор. А на теб какъв ти е проблема, нали си плащаме здр. осигуровки? Или както на татко за три байпаса му писали четири, източили касата и т. н. Всеки има право на избор. Нали си ваксиниран, от каво те е страх?
    • Да
      дамяне- куче дръгливо
      0 0
      07:37, 20 фев 2021
      след кат оси плащам осигуровки ще ме лекуват независимо дали съм се ваксинирал. тая със " задължителното " свърши 1989 година тъпак
  • 4
    Ко
    Когато
    6 0
    12:47, 19 фев 2021
    Когато тъпунгери и неуки хора почнат да се занимават с медицина резулттатът ще е такъв. Пълно фиаско на измисления щаб от непочтени специалисти плюс некадърността на управляващите.
  • 5
    3,
    3,14
    5 -1
    17:43, 19 фев 2021
    Мутафчиев,има спад защото хората спряха да ви обръщат внимание на тъпотиите,които говорите по телевизиите!
Последни новини