Отбелязваме 148 г. от гибелта на Васил Левски

България чества 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В родния му град Карлово ще има възпоменателна церемония. Тя ще бъде тази вечер на площад „Васил Левски“, на нея се очаква слово да произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. След това ще има митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Началото на церемонията е в 18 часа.

Гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Апостола на свободата ще има и в Ловеч.

Пред най-големия и внушителен монумент на Левски, издигащ се над стария ловешки квартал „Вароша”, където Апостола основава първия революционен комитет ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към подвига и делото на символа на българската свобода.

Историкът Теодор Тончев, който от години проучва и изследва делото на Васил Левски, коментира: „Трябва да отдадем почит на високите измерения на неговата личност, на неговото дело и да си спомним да неговите идеи, които всъщност са завети към нас”.

Преди гражданското поклонение в кино „Космос“ ще бъде представен филмово-театралният спектакъл „Лъвский скок“.

От 17:30 часа в храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за Апостола.

Възпоменателни чествания по повод 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще има и в Троян, Силистра и други градове на страната.

Годишнината от смъртта на Апостола във Велико Търново ще бъде почетена с военен ритуал, а в общоградската церемония по поклонението ще се включи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В Националния военен университет, носещ името на Апостола на свободата, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще връчи наградите на отличените курсанти в конкурса за есе на тема „Гибелта на Апостола на свободата“.

Пред паметника на Левски в центъра на Велико Търново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъде изпълнен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на бележития българин. Вицепремиерът Каракачанов ще произнесе слово за Апостола.

„Караул на паметта” организират днес ученици от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 148-та годишнина от смъртта на Васил Левски. В нея ще се включат над 50 гимназисти, които са се подготвили с интересни и малко известни факти от живота на Апостола. Денят ще започне и с отслужването на панихида в памет на Васил Левски и неговото дело. Гимназистите ще проведат своя „Караул на паметта“ пред паметника на Левски в града от 10.00 до 16.00 часа. 

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Гг
    ГГС
    4 -1
    09:42, 18 фев 2021
    На 19. февруари е! Защо сменихте датата? Дори и да е вече доказано, традицията от десетилетия е 19.! По този начин скрито и умишлено обезличавате Апостола на Свободата!
  • 2
    21
    21
    2 0
    10:35, 18 фев 2021
    А бе него българите сте го предали , А турците са го ......... каза навремето Георги Парцалев .
  • 3
    Уч
    учител
    3 0
    11:02, 18 фев 2021
    Те подмениха цялата история ,та колко му е да сменят и датата.Родоотстъпници.И слово щяла да праизнесе Цвета Караянчева,подозирам ,че не знае кога е обесен Васил Левски ,както не знае , че Пекин не е във Виетнам.
    • Ви
      Вижте
      2 0
      20:26, 18 фев 2021
      Вижте, всичките тези политици не ги е еня на коя дата ще честват гибелта на Васил Левски. Не си направиха и труда да понаучат нещичко за святото дело на Апостола, че трябва да се отдадат в служба на народа. Кой от тях знае нещо за живота и делото му. Дори датата я менкат като получен бакшиш. Всичко това показва, че това е борба за една истина, неудобна за политици. Защо не четат Иван Вазов, Захари Стоянов които са очевидци на онова време. Защо не прочетат повестта "Немили- недраги" за турското робство. Защо не прочетат Биографията на Васил Левски от Захари Стоянов, където се описва датата 6 февруари по нов стил, съответно 19 февруари по стар стил. Но сновното е, че досега не се е намерил политик или движение за изясняване на тези факти. Страхуват ли се или наистина не искат. Факта, че вече 148 години не се знае гроба му, а сега вече и объркване за деня на гибелта му. Дори Апостола си е отишъл само с едната си мисъл, че ако го обесят, то поне ще се знае гробът му. Апостоле, поклон! Българи, знайте, че под паметниците на Апостола почива славата на България, както е написал Захари Стоянов на неговата библиография от 10.12.1883 г.
Последни новини