Кремъл удари яко рамо на Борисов за корупцията и разкритикува САЩ

Руският президент защити българският премиер Бойко Борисов от критиките на американците, че в България се шири корупция. В официална позиция посолството на Москва в София разкритикува участието преди два дни на Джесика Ким, съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ в България във виртуална дискусия, организирана от Атлантическия клуб.

Г-жа Ким заяви тогава, че от българските лидери се изисква "продължително лечение, усилие и воля" за да бъде излекувана страната ни от корупцията. "Отчетността започва от лидерите на България, във всяка партия, на всяко равнище, които да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително самите те", заяви американката.

Реакцията на руското посолство изглежда странна, защото няма дипломатическа практика чужда мисия да се намесва в отношенията на една държава с друга. Затова опита на руската амбасада да защитава властта в България е открита директна намеса на самия Кремъл, той като е изключено посланик Анатолий Макаров сам да се е реши на подобна солова акция, коментираха експерти.

"Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения", се казва в руското съобщение. Това се нарича "менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България. Въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в «най-демократичните» страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от «украинското досие» на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?" – пише в позицията на руското посолство.

Припомняме, че в своето изказване Ким подчертава: "Стъпките за подкопаване на независимостта на съда отслабиха възможността на България да преследва корупцията по високите етажи." Тя посочи още проблема с отчетността на главния прокурор. Останалите са съставът и функцията на ВСС, липсата на независимост на съдебната система, ниско равнище на общество доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимното ограничаване на властите.

Мисията на Москва определя това като "менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България".

Забележете, неочакваната подкрепа на Москва за Борисов и управлението му идва дни след като българският министър-председател възропта срещу задържането на опозиционера Алексей Навални при завръщането му след лечение от Германия. Борисов дори изрази мнение, че в Русия има проблем и със свободата на словото, след което даде на Русия пример с България.

Всъщност Кремъл използва повода с американската позиция за корупцията в България, за да удари по новия американски президент Джо Байдън. В писанието на посолството най-голяма част е отделена на т.нар. «украинско досие» на действащото ръководство на САЩ. В него става дума за Байдън и сина му Хънтър, който бе член на Управителния съвет на украинска газова компания. През декември екипът на баща му за поемане на властта разпространи съобщение на Хънтър Байдън, че е разследван от федерални прокурори за потенциални данъчни нарушения. "Приемам този въпрос много сериозно, но съм убеден, че професионалният и обективен преглед ще покаже, че съм се справил с тези неща законно и адекватно, включително с използването на професионални данъчни съветници", добави той.

Путин прави услуга на своя другар Доналд Тръмп, който още в предизборната кампания твърдеше, че Байдън и синът му са прикрили корупционни практики. В същото време Кремъл дава рамо на Борисов, като не крие симпатиите си към него, защитавайки го от критиките.

По последни данни на „Transparency International“, цитирани от gtmarket.ru…България е на 69 място от 179 страни, а Русия е на 129 място. В друго изследване, цитирано от rbc.ru Русия е на 137 място заедно с Кения – от 180 държави. САЩ са на 29 място…

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    7 -5
    10:35, 30 яну 2021
    Не рамо,а юмрук по мутрата и в Сибир,да му дойде акъла!
  • 2
    :)
    : )
    7 -4
    11:26, 30 яну 2021
    Без парите на руската организирана престъпност Бочето е за никъде.
    Същото важи и за Дебелия.
Последни новини