Дарение от два нови кислородни апарата получи МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”

Представители на Ротари клуб София-Триадица,  Лайън клуб София Кепитал  и Ротари клуб Кърджали дариха днес два нови кислородни концентратора на болницата в Кърджали.
Дарението прие директорът на  МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали – проф. д-р Черкезов д.м.
Апаратите са леки и мобилни, като сами концентрират кислород и не се нуждаят от външно захранване с бутилки.
Това ги прави много удобни за работа както в отделенията, така и при оказването на първа помощ в домашна обстановка или в линейки.
Уредът доставя кислород за пациенти, които имат затруднено дишане, което в настоящата ситуация е предизвикателство за болниците.
Кислородните концентратори може да бъдат използвани и при лечението на други заболявания освен COVID 19,както  и за възстановяването след това.
По тази инициатива вече са дарени 2 апарата на белодробната болница в Перник, както и 2 апарата на болницата в Ямбол.
Дарението за здравното заведение в Кърджали е на стойност 3600лв.  Предвижда се инициативата да обхване и други болници, където не разполагат с такава апаратура.
Апаратите са PHILIPS ,като в комплекта се включват и два овлажнителя.

Освен представители на Ротари клуб София Триадица и Лайн клуб София Кепитал при предаването на дарението присъства и президентът на Ротари клуб Кърджали Ирина Георгиева.

Президентът на Ротари клуб София-Триадица Веселин Георгиев сподели при предаването на дарението:Тази инициатива на нашия клуб е продиктувана от глобалната мисия на Ротари интернешенъл да работи в полза на обществото.В България в моменти на кризи  ротарианците се стремят да помогнат на нуждаещите се. В случая това е системата на здравеопазването в България.Тя страда от недостиг на уреди свързани с респираторни проблеми. Сега този недостиг е провокиран от ковидпандемията. Направихме дарения в Перник и в Ямбол.Сега сме в Кърджали.Тази инициатива продължава.

  Владимир Йорданов,член на Лайън клуб София Кепитъл от своя страна сподели:Ние като организация,която работи в полза на обществото си партнираме с Ротари и решихме да подкрепим тяхната инициатива. Осигуряваме със София Триадица респираторни апарати на болници, които се нуждаят.В рамките на два месеца още здравни заведения ще се сдобият с такива апарати, дарени от нашите  клубове. Благодарим на властите в Кърджали за съдействието при предоставянето на дарението.

 Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” проф.д-р Тодор Черкезов д.м.подчерта в своето изявление,че дарението идва на точното място и в точното време. То ще послужи за създаването на благоприятни условия за лечението на пациентите с COVID 19. Знаем,че те се нуждаят задължително в лечебно-диагностичния алгоритъм от кислородотерапия. Тази кислородотерапия изисква да има капацитетни възможности. Това дарение идва в момент, в който ние правим една пълна инвентаризация на нашата кислородна система, на възможностите ни да отговорим на нуждите. Тези апарати ще бъдат изключително полезни за да можем да подобрим параметрите в нашата работа. Благодаря на дарителите от името на ръководството на болницата и името на пациентите ,които ще се лекуват чрез тези апарати.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Притиснен
    1 0
    14:27, 28 яну 2021
    Най сетне бивш член на борда на болницата Каракостова и групата съветници на Багдасара МОРАЛНО НЕ ЛЕГИТИМНИТЕ, ще се включат ли в дарителската кампания за болницата?
Последни новини