Как властта си отмъщава на българите в чужбина

Българите в чужбина винаги са били недолюбвани от властта в България. Защото по правило те са много критични към нея. Сега тя отново се опитва да ги откаже от участие в изборите. И по всяка вероятност ще успее.

В качеството си на избиратели българите в чужбина винаги са били недолюбвани от властта в България. Какви ли не действия и бездействия е предприемала през годините, за да ограничи по един или друг начин възможностите им да гласуват и да ги откаже от участие в изборите.

Българите по света и протестите в България

Миналата година ясно се видя защо. Хиляди българи, живеещи, учещи, работещи зад граница, се бяха прибрали у дома заради пандемията и през летните месеци се превърнаха в една от най-многобройните, активни, креативни, смислени и непримирими групи сред протестиращите срещу властта. Много от онези, които не успяха да си дойдат, организираха шумни протести в десетки страни, които направиха проблемите в България още по-видими в целия свят.

Вероятно защото имат възможността да сравняват, да усетят различна действителност, да видят друго отношение към управлението на държавата, към политиката, законността, конфликта на интереси, корупцията и другите прегрешения на властта, те са сред онази част от българското общество, която е най-критична към крадливостта, простащината и некадърността на властта.

Но точно тези хора, или поне по-голямата част от тях, най-вероятно изобщо няма да могат да упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Едната причина за това са противоепидемичните мерки навсякъде по света, заради които и самото откриване на изборни секции, и придвижването на нашите сънародници до тях ще бъде не просто по-проблематично от друг път, но и дори невъзможно. Втората причина е, че управляващите в България не пожелаха да направят нищо за преодоляването на този проблем.

Фалшиви аргументи

Някои се опитват да изкарат, че осигуряването на правото на глас на българите в чужбина е „задача без решение” и "невъзможност за упражняване на определено право". Тоест, който иска да гласува, да хване самолета и да си дойде в България. Но не е така, защото имаше какво да се направи. Дори да оставим настрана електронното дистанционно гласуване, което очевидно е прекалено сложно за допотопните български реалности, остава далеч по-простото за регламентиране и организиране гласуване по пощата. Но не пожелаха да го въведат, като си измислиха куп лъжливи и лицемерни аргументи за това.

Нарекоха го „екзотично решение”. То обаче работи безпроблемно от десетилетия в много страни. Не гарантирало тайната на вота, щяло да увеличи купуването на гласове, казват точно партиите, които от години не правят нищо срещу тези злоупотреби, защото стоят зад тях. Щяло да подкопае доверието в изборния процес. Точно обратното. Доверието и без това е достатъчно подкопано и подкопавано от същите тези партии. Включително заради системния им отказ от промени - например за прочистване на избирателните списъци от „мъртвите души”. Нямало време, промени не се правят в последния момент преди изборите, казват те. Гласуването по пощата обаче се предлага от години. Тъй че през октомври, ноември и декември, когато беше ясно, че ще имаме избори в условия на пандемия, време имаше предостатъчно. Само че никой не си мръдна пръста. При нас за разумните неща времето никога не стига.

Истинската причина

Защо е така? По традиция част от причините са мързелът, страхът от новото, некадърността. В случая обаче основната причина е друга.

Фактът, че българите в чужбина на практика няма да могат да гласуват, всъщност изцяло устройва властта. Напълно съзнателно и организирано тя ги елиминира и отнема конституционното им право. Това в края на краищата е нейното отмъщение за тяхната критичност и за участието им в протестите.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Вл
    Влад
    3 -7
    20:25, 26 яну 2021
    Глупости на търкалета. Виж коментара
  • 2
    12
    123
    7 -6
    23:51, 26 яну 2021
    С какво право ще гласуват хора от 10 год. живеещи в чужбина и нямат намерение да се връщат тук.Или от турция хора не знаещи нито дума български. Който иска да гласува да се връща за изборите защо да плащам от моите данаци за тяхния глас ? Те нямат и правилната преценка за ситуацията тук за да имат правилните нагласи за кого да гласуват.
    • Тя
      Тяната
      8 -3
      07:25, 27 яну 2021
      Брато, 3та година съм в Холандия и искам да ти кажа, че съм много по-наясно какво се случва в България, отколкото ти подозираш и едва ли някога ще бъдеш наясно. Не бъдете такива овце, защото ако не сме ние на запад, отдавна българина щеше да живее в обор. Емигрантите сме най-големия спонсор на любимата ти страна, за справка БНБ. И където си плащам данъците, там ще гласувам и никой не може да ме спре. Нито ковид, нито бойко, меркел или папата.
  • 3
    Ба
    Бай Тошо
    4 -5
    03:23, 27 яну 2021
    Хора които не живеят повече от една година в България да нямат право на глас. Да си гласуват там където живеят за тамошния парламент. Особено турците които с години не живеят в БГ. А не да ми ги товарят на автобусите безплатна разходка и джобни пари и хайде да гласуват . Никакви урни в Турция и никакви автобуси в деня на изборите.
  • 4
    Ма
    малък Тошко
    2 -1
    11:04, 27 яну 2021
    съгласен съм,който където живее там да си гласува за тамошната власт Особено турците ,които от 30 иповече години са изселени те да ми определят живота тук достатъчни ни са циганите на които разчита властта
  • 5
    Да
    Дамян
    1 0
    12:32, 27 яну 2021
    След като нашите деца могат да останат в България и да работят за по-малко пари , но в полза на държавата си , те ще решават какво да става тук.Не тези, които надничат от чужбина и чакат държавата " да се оправи" и тогава да си дойдат ,освен ако не ги заболят зъбите или трябва да си направят операция де.
Последни новини