Масово ваксинират преждевременно преживните животни за „Син език“

Масовата ваксинация на едри и дребни преживни животни за болестта „Син език“ стартира на първи февруари в Хасковска област. Това става ясно след провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия.

На срещата, която се е провела онлайн, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните-Хасково д-р Георги Илиев е докладвал пред областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, че причината за изтеглянето на ваксинационния период при животните, е заради регистрираните случаи на болестта в Стара планина и в района на област Стара Загора.

Тази година ваксинацията апочва по-рано, за да може в сезона, в който заболяването се разпространява най-активно, животните вече да имат изграден имунитет.

Като информация от срещата излиза още и броят на вторичните огнища на Африканска чума по свинете по диви свине, които са 55. Те са открити от началото на груповия лов през месец октомври 2020 г.

38 от тях са на територията на община Тополовград, 16 на територията на община Свиленград и 1 в община Маджарово. Общо случаите на Африканска чума по свинете, установени в област Хасково към момента, са 58.

По данни на директора на Държавно горско стопанство в Хасково -инж. Любомир Илиев в ловния сезон през 2020 г. на територията на Хасково са взети 153 проби, а от началото на 2021 г. още 11 проби от отстреляни диви свине. Няма отчетени положителни проби на АЧС. Става ясно още, че намалява популацията на дива свиня спрямо 2019 г.

Вследствие на активната информационна компания, организирана от Областния управител на област Хасково, съвместно с ОДБХ-Хасково, кметовете на общини и ветеринарните лекари, в област Хасково са регистрирани 614 броя лични стопанства от началото на 2020 г. Продължава разяснителната кампания, както и подаването на заявления за регистрация на лични стопанства.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    5 -3
    19:38, 26 яну 2021
    Тя областната пуне ут син език пу хайваните бива да са сята. Ку ли не зако еде 5 години парите на майка си и татко си.
  • 2
    "Селяндури"!
    1 -3
    22:39, 26 яну 2021
    Това как може да сте такива селяндури? Като Ви гледам културата на писане в коментарите, явно и 4-ти клас нямате завършен!!! Жалко е, че гражданското общество е от такива като вас!
    • Ха
      Хасковският
      2 0
      23:05, 26 яну 2021
      диалект си има чар.
    • В Хасково и Общината и Околийското е пълно с такъв трошляк ... И си правят сами реклама по кабеларките :))
      ....
      Затова предпочитам да съм искрен селянин :))
Последни новини