Иран обвинява биткойна за спирането на тока и замърсяването

Столицата и големите градове на Иран потънаха в мрак през последните седмици. Милиони останаха без ток часове наред. Светофарите се повредиха. Офисите помръкнаха. Онлайн обучението спря.

На фона на токсичния смог, покриващ небето, натиска на пандемията върху Техеран и други надигащи се кризи, социалните медии гъмжат от спекулации. Без забавяне с пръст бе посочен невероятен виновник: биткойът, информира Асошиейтед прес.

За няколко дни, през които разочарованието се разпространи сред жителите, правителството взе широкообхватни мерки за контрол на центровете за обработка на биткойни. Те изискват огромно количество електроенергия за захранване на специализираните си компютри и за охлаждане, а това натоварва иранската електрическа мрежа.

Властите закриха 1600 центъра в цялата страна, включително за първи път и оторизирани. Kато пореден конфликтен ход на правителството, затягането на регулацията създаде объркване в крипто индустрията, както и подозрение, че биткойнът се е превърнал в удобна изкупителна жертва за по-дълбоко вкоренените проблеми на нацията.

Откакто през 2018 година бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оттегли едностранно страната си от ядреното споразумение на Техеран със световните сили и отново наложи санкции срещу Иран, криптовалутата доби голяма популярност в Ислямската република.

Според Иран анонимните онлайн трансакции, извършвани в криптовалути, позволяват на физически лица и компании да заобикалят банковите санкции, които парализират икономиката. Биткойнът предлага алтернатива на парите в брой, отпечатани от суверенните правителства и централните банки, а в случая на Иран и други страни под санкции като Венецуела. Освен това той стана и убежище за съхранение на парите.

"Иранците осъзнават колко е ценна такава безгранична мрежа много повече от другите, защото нямаме достъп до всякакъв вид глобални платежни мрежи", казва Зия Садр, експерт по биткойни от Техеран. "Биткойнът блести тук", коментира той.

Щедро субсидираната електроенергия в Иран постави страната на картата на криптовалутите, предвид огромното потребление на ток от тази дейност. Електричеството там струва около 4 цента за киловатчас в сравнение със средно 13 цента в САЩ.

Иран е сред първите 10 държави с най-голям капацитет за добив на биткойни в света - 450 мегавата на ден. Американската мрежа има дневен капацитет от над 1100 мегавата.

В покрайнините на Техеран и в южната и северозападната част на Иран складове без прозорци бръмчат с тежка промишлена техника и редици от компютри, които разбиват много сложни алгоритми за проверка на трансакциите. След това трансакциите, наречени блокове, се добавят към публичен регистър, известен като блокчейн.

При прекъсванията на електрозахранването дебели слоеве замърсяване обвиват планинските върхове и надвисват над градовете. Показанията за опасно замърсяване с фини частици скочиха до над 200 микрограма на кубичен метър - равнище, определяно като "опасно" нездравословно.

След като правителството даде гласност на режима си за фермите за биткойни, така наречените миньори отхвърлиха цялата вина за огромната енергийна консумация. Мнозина предупредиха, че въпреки потенциала си да се превърне в криптовалутна утопия Иран ще продължи да изостава.

"Тези ходове вредят на страната", отбелязва Омид Алави, консултант по криптовалути. "Много съседни държави привличат чуждестранни инвеститори", допълва той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини