Израел започна да ваксинира младежите до 18 години

Израел започна ваксинирането срещу коронавируса на младежите на възраст от 16 до 18 години - пореден етап от националната кампания, която вече обхвана една четвърт от населението, предаде Франс прес, позовавайки се на здравните власти.

От началото на ваксинационната кампания на 20 декември миналата година досега са имунизирани около 2,5 милиона души от общо 9-милионното население на страната, като 900 000 вече са получили и втора доза, посочи вчера министерството.

Новият етап на кампанията започва на фона на трети строг национален локдаун, действащ от края на декември.

Във вторник правителството реши да удължи режима на изолация до края на януари, след като за 24 ч. регистрира над 10 000 нови заразени. Същия ден здравното министерство обяви, че разрешава ваксинирането на гимназистите, уточнявайки, че младежите, които искат да се ваксинират, трябва да представят документ за съгласие от родителите си.

Първата група ваксинирани бяха медиците, след което кампанията много бързо обхвана и възрастните хора, болни или с хронични заболявания.

Освен младежите, разрешение да се ваксинират вече имат и хората на и над 40 години.

Израел успя да си осигури значително количество ваксини на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" в замяна на своевременно предоставяне на данни за ефектите от имунизацията върху израелското население.

Израелското правителство поръча общо 14 милиона дози (с които може да имунизира 7 милиона души) на "Пфайзер"-"Бионтех" и на друга американска компания - "Модерна". Досега в страната са доставени няколко милиона флакона с ваксини.

По официални данни заразените с коронавируса в Израел са над 580 000, а смъртните случаи, свързани с вируса, са 4200.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини