5 °C

Директорът на Александровска: Отварянето на заведения и молове към днешна дата не е възможно

Отварянето на заведения, ресторанти и молове към днешна дата не е възможно, въпреки че данните категорично сочат, че здравната система се справя. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Борис Богов, изпълнителен директор на Александровска болница.

Ако първата седмица на януари излекуваните са около 10 000, втората седмица те са 15 000, а вчера са 31 000, обясни проф. Богов.

В България никога не е имало пълно затваряне, като например във Франция. Мисля, че ако мерките бяха по-строги, нямаше да го има това първо място по смъртност на Балканите, убеден е проф. Богов.

Трябва да бъдем по-осторожни, за да не ни изиграе разхлабването на мерките лоша шега и да се наложи след 2-3 седмици затваряне отново.

Всички мерки, които бяха взети от НОЩ, дадоха резултат. След две седмици, около 4-ти, ще се направи анализ и ако той позволява, ще се премине към отхлабване на някои мерки - може би тръгване на училища за по-големите ученици, театрите... Най-накрая ще останат заведенията и моловете, категоричен е проф. Богов. Това е въпрос на търпение и разум. Ако ситуацията позволява, мерките ще бъдат релаксирани, допълни той.

Разпространението на новия щам на COVID-19 в Европа тревожи здравните експерти

По въпроса за новия щам на вируса от Великобритания, проф. Богов заяви, че не би говорил за нов щам, тъй като се очаква един вирус да мутира всеки месец. В сърцевината си RNK е една и съща, има разлика в белтъчната обвивка, която създава впечатление на нов щам, обясни той.

Според мен, няма да има промяна в алгоритъма на лечение при нов щам, смята проф. Богов.

Директорът на Александровска болница е категоричен, че напрежението в здравната система е спаднало до поносими граници.

Ако вземем за база най-големия пик в месец ноември, когато отделението беше запълнено и имаше чакащи, сега то е запълнено на 30%, каза проф. Богов.

От вчера ваксинираме хора извън персонала на болницата. Вчера ваксинирахме 24, ваксинацията продължава и днес, каза още директорът на Александровска.

Пътят на заразата предполага, че най-малките или подрастващите или боледуват по-леко, или не се заразяват. Приоритетни остават възрастовите групи над 65-70 години, категоричен е проф. Богов.

Според него, в случаите на починали възрастни хора след ваксинация в Европа, причината за смъртта не е ваксинацията, а страдания вследствие на други заболявания.

Директорът на Александровска болница прогнозира, че може би в средата на февруари ще има покачване на заразените с COVID-19 и все още е рано да се говори за затваряне на COVID отделенията.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  То
  Тодорова
  7 -1
  10:29, 22 яну 2021
  Отдавна ми беше ясно че ГЕРБ ще използват пандемията за да плашат народа , така да не ходи на избори.
  Освен заплахите има и глоби , наказания , запрещения.
  Сега сме им паднали в ръчичките .
  Цяла Европа е подвластна на местните диктатури.
  В свят от 7 милиарда човека ! Заразените от ковид са 100 милиона , а починалите 2 милиона.
  Нищо работа!
  Щетите са за трилиони ,
  НЯМА БАЛАНС! Съответствие между количество заразени и общо количество хора.
  Затова е несправедливо!
  • Ки
   Киро
   3 0
   14:59, 22 яну 2021
   Не съм съгласен, няма починали от Ко вируса. Починали от други болести са набутани във фашистката стъкмистика
 • 2
  3,
  3,14
  4 -1
  13:39, 22 яну 2021
  Какъв си ти,че да казваш какво ще отварят и какво не,бе зомбиран гербаджия!Гледай си скапаната болница!
 • 3
  Ки
  Киро
  3 0
  14:57, 22 яну 2021
  Ако му спрат заплатата на този боклук, докато и хората в ресторантите не получават заплати, ще го видим каква песен ще запее!
 • 4
  Де
  Делчев
  0 0
  10:03, 25 яну 2021
  Оргиите на ИЗРОДИТЕ = ГЕРБ с народа български продължават .
  Всяването на страх, манипулациите на разни професорчета – лешояди имат за цел верен слугинаж на ИДИОТИТЕ, за да се докопат и на 4 април до власта .
  Без власт, те са загубени и ги очаква тъмницата, зандан за престъпленията им спрямо българите .
Последни новини