4 °C

Сачева: Бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации

До края на месеца бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации за декември на работниците от затворените бизнеси. 

Това написа министърът на труда и социалната политика Деница Сачева във фейсбук профила си. Според нея забавянето в изплащането е заради големия брой заявления и грешки в декларациите. 

Служителите на "Агенцията по заетостта" ще се включат освен в обработката на получените при тях документи, но и на служебно пренасочените от бюра по труда с по-голяма натовареност, пише Сачева.

"Забавянето в изплащането е както заради големия брой заявки, така и заради множество пропуски или грешки в подадените от работодатели и работници документи, включително в данните за банковите им сметки", смята министърът и апелира документите да се проверяват старателно за пълнота и коректност.

До момента са получени заявки за компенсиране с по 24 лв. на ден на 40 920 служители, като на част от тях вече са платени 3 084 000 лв.

От февруари започва приемът на документи за компенсации на пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще бъдат в размер на 75% от осигурителния доход на работника. Документите се разглеждат от комисия в срок до 10 работни дни след подаването им, а резултатите се обявяват до 2 работни дни след взимане на решението, добавя Деница Сачева.

Първите плащания по новия дизайн на мярката ще стартират в средата на февруари.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини