Два пъти по-малко акушерки работят в България

Бабин ден е, акушерките празнуват. Този ден в болницата започва с ритуал - измиват ръцете на най-опитната акушерка, пожелават здраве на всички майки да се раждат много и здрави бебета, екипът да е здрав и в неговите благословени ръце да се раждат дечица. Така започва и денят в ПСАГБАЛ "Света София", каза в "Денят започва" главната акушерка на болницата Мая Бонева.

Във време на пандемия трябваше да се учим в движение на много неща, ситуацията беше динамична, защото животът идва всеки ден, непрекъснато се раждат деца и ние отговорихме на това предизвикателство, посрещайки новия живот, отбеляза Мая Бонева.

Проблемът с кадрите в акушерството стои с цялата си тежест, но той не е от днес, натрупан е във времето, в последните месеци - с особена сложност.

"Факт е, че кадрите не достигат, факт е, че младите кадри са малко, не можем да осъществяваме приемствеността и подмладяването на екипа", подчерта акушерката.

Според нея един от аспектите е липсата на интерес у младите хора към тази професия.

"Два пъти по-малко акушерки има в България, които работят в момента и упражняват тази професия", посочи Мая Бонева.

Акушерската професия е регулирана професия и трябва да има намеса на държавата, този процес вече е започнал, каза още тя. Професията е с обществено значение.

Работата на акушерката е и изключително емоционална - думите не стигат да се опишат чувствата, че си бил до майката в един изключително съкровен момент от нейния живот, да чуеш първия звук, който издава едно новородено бебе.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Кочо Пръча
    0 0
    18:19, 21 яну 2021
    Вече не е модерно жените да раждат. А и с какво право ще определяме кой човек е жена? Все пак не всички жени имат менструация. Транс жените нямат менструация, но са не по-малко жени от жените които имат месечен цикъл. А има и човеци мъже, които също имат цикъл. Те също са истински мъже като тези които нямат цикъл, имат брада. Бъдете модерни, да спрем хетерофилията!
Последни новини