7 °C

Нова теория: На Луната може да има останки на динозаври

Изчезването на динозаврите все още предизвиква много противоречия и въпроси в научния свят. А някои теории относно това събитие изглеждат доста парадоксални.

Такава е хипотезата, изложена от научния писател Питър Бранън (Peter Brannen) в книгата му „Краят на света: Вулканични апокалипсиси, смъртоносни океани и нашето търсене да разберем миналите масови изчезвания на Земята“ (The Ends of the World: Volcanic Apocalypses, Lethal Oceans, and Our Quest to Understand Earth's Past Mass Extinctions).

Към неговата теория насочва вниманието в Twitter Мат Остин, който наскоро публикува фрагмент от книгата в своя акаунт.

Публикуваният откъс описва въздействието на астероида-убиец на динозаврите Чиксулуб, ударил Земята под най-смъртоносния ъгъл, е създало „дупка в атмосферата с космически вакуум“. Това кара скални късове от Земята да излетят в орбита, а "парченца от динозаври" може да са се смесили с останалите отломки, хвърлени в космоса, които след това да са паднали на Луната.

Теория на Бранън се подкрепя от геофизика Марио Реболедо (Mario Rebolledo). Книгата включва коментари от Реболедо: „Налягането на атмосферата пред на астероида започна да изкопава кратера, преди дори да е стигнал там“.

Когато астероидът докосна повърхността на земята, е непокътнат. Той е толкова масивен, че преминаването през атмосферата никак не му повlиява.

В книгата се казва, че сцената преди 66 милиона години, не е била далеч от това, което виждаме в холивудските филми, които обикновено показват искряща огнена топка, пресичаща небето.

„Когато астероидът се е сблъскал със земята, в небето над него, където трябвало да има въздух, скалата е пробила дупка в космическия вакуум в атмосферата“, обяснява Бранън.

„Когато небесата се устремиха, за да затворят тази дупка, огромни обеми почва са били изхвърлени в орбита и извън нея - всичко това за секунда или две от удара“.

„Това означава ли, че на Луната може да има малки парченца кости от динозаври“, пита Бранън.

И Реболедо отговаря: "Да, вероятно."

Досега обаче науката не е успяла да потвърди тази хипотеза. Но на Луната са намирани камъни със земен произход.

В момента учените знаят, че астероидът, унищожил динозаврите, е оставил кратер с ширина 193 километра в зоната на бедствието, изпарявайки скалата и хвърляйки в небето милиарди тонове сяра и въглероден диоксид. Целият живот в радиус от стотици километри от мястото на сблъсъка изгаря за броени минути. Междувременно облак прах от удара блокира слънчевите лъчи, което вероятно е предизвикало „ядрена зима“ с ниски температури и киселинни дъждове. Тези условия са унищожили 75% от тогавашните животински видове.

Източник: Did DINOSAURS beat man to the MOON?, Mail Online

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини