Обяд от практиката в Гимназията по туризъм за медиците на първа линия

    Учениците от специалностите „Кетъринг“ и „ Ресторантьорство“ на Професионалната гимназия по туризъм „Ал. Паскалев“ в Хасково посветиха днес практиката си на добра кауза.

    В заниманията си по кулинарни техники и технологии в кетъринга те сготвиха храна, предназначена днес за медиците на първа от Инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково, където са най-тежките случаи на пациенти с коронавирус.

    Пилешки фламбирани руладини с хрупкави зеленчуци, с гарнитура от карамелизирани моркови и бланширани броколи приготвиха 11-класниците. В съседната работилница учениците от 12-ти клас направиха руло „Стефани“ и картофки соте.

    Групата по сладкарство, която е имала практика вчера е приготвила пък десерта за обедното меню- пасти „Мока“.

    „Целият обяд, приготвен в часовете по практика, е за отделението по Инфекция в МБЛ- Хасково. Това е един малък жест от нас за медиците, които рискуват всеки ден и се грижат за здравето ни“, коментира директорката на гимназията Пенка Георгиева.

    В професионалното училище са готови, ако има фирми от града, които искат да дарят продукти, да готвят и занапред в часовете си по практика храна за медиците на първа линия.

    „Всеки ден имаме различни практики, така че можем да подготвяме разнообразно меню и да продължим жеста към хората в бели престилки“, призова още Пенка Георгиева.

    Сред учениците, които днес с голямо желание и с най-добри пожелания към всички медици се включиха в практиката е и 12-класникът Димитър Щерев от село Сусам. Той учи в гимназията в специалност „Ресторантьрство“. Още преди да е завършил своето средно образование вече има натрупан професионален стаж като сервитьор в заведение в Минерални бани. Бил е и на учебна практика в Италия за месец. Иска да кандидатства в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Мечтае да си отвори ресторант в Германия или Франция след това.

    След като участваха в подготовката на храната днес, Димитър Щерев и съучениците му лично я занесоха на медиците, медицинските сестри и санитарките на смяна в Инфекциозното отделение. Посрещна ги лично шефката на отделението д-р Красимира Кинова.

    „Радвам се че има млади хора, които са оценили нашия труд и са помислили за нас. Благодаря ви за доброто ви сърце. Смятам, че вие ще помогнете с вашата любов и вашето разбиране да приключим по-бързо с Ковид-а. Бъдете отзивчиви и добри, бъдете много щастливи!“, пожела на благодетелите д-р Кинова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини