7, 8 и 12 клас вероятно се връщат първи в класните стаи

7, 8 и 12 клас вероятно ще са първите ученици, които се връщат на присъствено обучение в клас. Това стана ясно след срещата между министрите на здравеопазването и образованието, социалните партньори в системата на образование и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, съобщава БГНЕС.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че ако всичко по отношение на мерките върви нормално и се запази тенденцията да не се увеличават новозаразените с коронавирус, ще се пристъпи към редуване на учениците, които се завръщат в училище.

"Всички класове са важни, но като че ли се обединихме около 7, 8 и 12 клас. С ясното съзнание, че ще бъдат присъствено, след това ще се върнат към обучение в електронна среда от разстояние. Ще влязат други класове и така всички ще могат да минат през присъственото обучение", посочи тя.

Обсъжда се поетапно завръщане на учениците от 4 февруари, които да ходят на училище по график, така че да не се събират повече от 40% от децата едновременно. Този вариант обаче е само от гледна точка на днешното развитие на епидемичната обстановка у нас.

По думи на Михайлова неблагоприятният вариант е да се увеличи заболеваемостта. Тя изрази надежда този показател да се задържи под 120 на 100 000.

Зам. просветният министър подчерта, че за да се продължи с присъственото обучение, всички трябва да спазваме максимално мерките.

По нейни данни засега около 21% от учителите са заявили желание да бъдат ваксинирани, като техният брой нараства и предстои да бъдат обобщени новите данни.

Тя обясни, че логистиката ще се осъществява от регионалните здравни инспекции, списъците вече са изпратени в Министерството на здравеопазването.

Учителите са е във втората приоритетна група заедно със социалните работници. Михайлова увери, че има готовност да се започне с ваксинациите още в края на тази седмица или началото на другата, в зависимост от приключването на първата фаза.

Припомняме, по-рано днес здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че вариантът три седмици на училище, три седмици онлайн обучение се обсъжда като най-добър за прогимназиалния етап.

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини