Естонска компания иска да прави пари от запазване на горите

Естонската компания Single.Earth е привлякла милиони долари, за да купи гори и блата с надежда да се възползва от бързорастящия пазар на въглеродни емисии и обществената загриженост от размера на дърводобива в страната, предаде Ройтерс.

Компанията предлага дигитална платформа за собственици на земи, която ги свързва с компании, готови да платят за запазването на дърветата, за да намалят въглеродния си отпечатък и да станат въглеродно неутрални.

Това може да се окаже плодотворна идея като се има предвид, че се очаква световният пазар за компенсиране на въглеродни емисии да нарасне до 200 млрд. долара през 2050 година спрямо 600 млн. долара през 2019 година, според прогнози на германската компания Беренберг (Berenberg).

Печалбите от проектите за компенсиране на въглеродни емисии могат да донесат 5 процента годишна възвръщаемост, посочва Мерит Валдсалу, главен изпълнителен директор на Сингъл.Ърт.

Собствениците на местна софтуерна компания са се ангажирали да инвестират 3,9 милиона долара в гори, подбрани според данните на Сингъл.Ърт, която ще управлява и продажбите на "компенсаторния ефект" от горите.

В Естония, чиято територия наполовина е покрита с гори, се водят ожесточени обществени спорове за размера на дърводобива. През изминалата година имаше няколко протеста срещу прекомерния дърводобив.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини