Тръмп с обръщение към американците, не спомена импийчмънта

Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с изявление, след като Камарата на представителите прие резолюция за неговия импийчмън, съобщи АП.

В обръщението си той заяви, че осъжда насилието, станало миналата седмица на Капитолия. Президентът подчерта, че в САЩ "няма място за жестокост".

"Нито един от моите истински поддръжници не може да бъде замесен в политическо насилие, никой от моите истински поддръжници не може да показва неуважение към правоприлагащите органи или нашето велико американско знаме, никой от моите истински поддръжници не може да обижда своите съграждани", каза Тръмп във видео съобщение което беше публикувано в "Туитър" от Белия дом.

Той увери, че замесените в нападението над Капитолия ще носят отговорност.

Президентът отбеляза също необходимостта американците да се съсредоточат върху интересите на цялата страна и помоли всички граждани да се обединят, "преодолявайки моментните страсти".

Освен това Тръмп заяви, че е инструктирал федералните власти да използват всички ресурси за поддържане на реда на фона на съобщенията за заплахата от нови вълнения във Вашингтон и в цялата страна. Според него "хиляди" бойци от Националната гвардия пристигат в американската столица, за да осигурят "безопасно предаване на властта без инциденти".

По-рано Камарата на представителите на САЩ гласува резолюция за импийчмънт на Тръмп. Тя беше подкрепена от 232 конгресмени срещу 197 законодатели. "За" гласуваха е десет републиканци. Сега Сенатът трябва да обсъди резолюцията.

Бившият лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл обяви обаче, че Сенатът няма да се събере преди 19 януари, което означава, че процесът на импийчмънт на Тръмп ще се състои, след като той напусне Белия дом.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини