Twitter махна над 70 000 профила, свързани с конспиративното движение QAnon

Социалната мрежа Twitter изтри над 70 000 профила, свързани с крайнодясното конспиративно движение QAnon, участвало в размириците при Капитолия миналата седмица, предаде AP. 

От компанията обясниха, че заради събитията във Вашингтон, където тълпа от привърженици на американския президент Доналд Тръмп щурмува сградата на Конгреса, предприема действия срещу публикации и споделяния на съдържание в интернет.

В много от случаите едно лице е поддържало редица профили, поради което и броят на засегнатите регистрации в социалната мрежа е толкова голям. 

"Тези профили имат отношение към разпространението в голям мащаб на опасно съдържание, свързано с QAnon, и са се занимавали основно с пропагандирането на тази конспиративна теория в социалната мрежа", посочиха от компанията.

Изтриването на профилите е започнало в петък и е част от по-широкообхватни рестриктивни мерки, включително да бъде забранен достъпът на Тръмп до социалната мрежа заради опасения от провокиране на ново насилие. 

С премахването на профилите определени потребителите ще загубят много последователи. 

От компанията съобщиха, че ще останат нащрек и за други профили. 

Oт днес ще започне ограничаване разпространението на публикации, нарушаващи политиката за гражданска почтеност, което ще става чрез забрана за коментирането, харесването и споделянето им в социалната мрежа. Тази политика забранява манипулирането на избори и разпространението на подвеждаща информация за резултатите от тях. При многократно нарушаване на тези правила компанията е предвидила преустановяване на достъпа до съответния профил за постоянно, добавиха от Twitter. 

От Twitter са предприемали подобни рестриктивни мерки срещу QAnon и преди - например през юли, когато бяха премахнати над 7000 профила.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини