Сглобяването на китайската космическа станция започва през пролетта

Китайската космическа програма продължава да се развива с високо темпо. След като успешно върна проби от Луната през декември, сега Пекин очаква първата китайска мисия до Марс да кацне на Червената планета на 10 февруари. Скоро след това страната планира да започне сглобяването на собствена комическа станция в околоземна орбита. Нейните тестове са на финален етап и строежът трябва да стартира през пролетта.

Основният модул на станцията е с дължина 18 метра и тежи 24 тона. В него са жилищните помещения на тайконавтите и системите за захранване и задвижване. Модулът ще бъде изведен с ракета Longmarch 5B от космодрума на остров Хайнам.

Изстрелването на модула ще бъде последвано от още няколко полета на кратко разстояние. За да бъде сглобена космическата станция, ще трябват общо 11 полета, като Пекин се надява това да стане до края на 2022 г. В завършен вид китайската станция трябва да бъде с 20 процента по-голяма от сегашната МКС, което означава, че ще е сравнима със старата руска станция Мир, която бе спряна от експлоатация през 2001 г.

Основната причина за желанието на Пекин да има своя космическа станция е, че Китай не е сред 15-те държави, които си партнират по МКС. Първият модул на станцията бе изготвен още през 2011 г., а втори прототип последва през 2016 г.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини