Желаещите да се ваксинират учители нараснали двойно

Относно започващата кампания за ваксиниране, Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" твърдо отстоява да се спази доброволния принцип на процеса. Това, че учителите ще бъдат във втората приоритетна група е израз на добро отношение към образованието и учителите, и е консенсус в обществото за редовно обучение, заявяват от синдиката в своя позиция.

"Нека не забравяме, че в образователните институции, освен над 91 000 учители, работят и над 35 000 души непедагогически персонал, които трябва незабавно да бъдат вкарани в кампанията. Защото тези хора са важни, защото те са в рискова възраст и защото без тях образователните институции не могат да работят и пак ще преминат в дистанционен режим. Разбира се доброволният принцип и при тази група е задължителен!", се казва в позицията.

Синдикатът "Образование" е направил проучване на желаещите да се ваксинират учители, като статистиката е показала, че от 15 процента желаещи да се ваксинират учители /и още 60 процента колебаещи се/, през средата на декември, готовността сега е почти двойна.

"Колебанието и нежеланието за ваксини работещите мотивират с оскъдна или с липса на информация относно ваксините. В момента коментарът е само към Pfizer и BioNTech, но до седмици ще се включат и ваксините на Moderna и AstraZeneca", коментират от учителския синдикат.

Синдикатът "Образование" адмирира включването на учителите във втората фаза в кампанията по ваксинирането и апелира към правителството и здравното министерство, за по-ясна и пълна информация относно всички ваксини, които ще бъдат факт, когато започне втората фаза и ваксинирането на учители.

Нека МЗ и МОН, чрез РУО, да изготвят кратка брошура, която да стигне до всяка една образователна институция. В нея накратко, но достатъчно ясно да бъде описан механизмът на действие на ваксината и ефектът от нея, както и за възможни странични действия, заедно с препоръки към хората с автоимунни или по-редки заболявания, които биха могли да бъдат рискови. По този начин всеки учител ще прецени за себе си дали да му бъде приложена ваксина, настояват от учителския синдикат. И предлагат да се удължи срокът, в "който да се записват желаещите учители и образователните дейци поне до 18 януари 2021 г., пък и нека да не се забравя, че необходимият брой от ваксини в момента не са налични".

"Незабавно трябва да се включат в кампанията администрацията на МОН, регионалните образователни служители и непедагогическият персонал в образователните институции. Нека авторите на зонирането в антиковид кампанията знаят, че без образователна администрация и непедагогически персонал, образователната система не може да работи!", се заявява в позицията.

В нея се казва, че Синдикатът "Образование" следи динамиката на ситуацията във връзка с пандемичната обстановка в образователните институции. Връщането на децата и учениците до четвърти клас в присъствена форма е възможно по-малко грешното решение за продължаване на учебната година, но това решение е свързано с много внимателно ежечасово следене на обстановката в образователните институции, с две възможни проекции. Те са свързани с продължаване на добрите показатели на относително нисък процент на заразени от Ковид-19, което може да бъде предпоставка за връщане на учениците от прогимназията и гимназията в клас към 18 януари. Към това се включват и присъствените държавни изпити и провеждането на олимпиадите. "Нарастването на броя заразени, индикиращо нова вълна на вируса, веднага да предпостави минаване отново на цялата система в електронно обучение от разстояние", заявяват от Синдиката "Образование", с председател д-р Юлиян Петров.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гн
    ГНУСНИ ЛЪЖИ
    0 0
    20:42, 6 яну 2021
    Ваксината е избор,другото е ала-бала.Какво значи рискова възраст? Много млади измряха,бог да ги прости, и те ли бяха в рискова възраст
Последни новини